Djurgården vände och vann

8 april 2019 21:34
Djurgårdsspelare i mörka tröjor jublar efter mål
#DIFFBK

Efter förlusten i Karlstad var det redan i match två press på Djurgården. Förlust även på Hovet och Färjestad skulle vara i rejält slagläge i matchserien. Länge såg det prekärt ut för Djurgården, men en sen vändning gav seger 5-3 och kvittering till 1-1 i matchserien.

Det var utsålt och häftigt tryck på Hovet när pucken släpptes i semifinal två på måndagskvällen. Bortsett från ett stolpskott från Dick Axelsson var det nästan bara Färjestad i inledningen. Joakim Nygård och Johan Ryno hade fina chanser mot Adam Reideborn i Djurgårdsmålet men den senare stod emot. Mot slutet av perioden växlade hemmalaget upp och började skapa längre anfall, men någon utdelning fick inte heller Djurgården i den första perioden som slutade mållös.

– Ganska bra period, vi får ner puckarna på dem och sätter press. Vi ville ta tag i det direkt och jag tycker vi får det momentumet. Vi kan skapa lite mer trafik och attackera lite hårdare, sa Färjestads Jesper Olofsson efter första perioden.

Färjestad briljerade i powerplay

I den andra perioden fick Färjestad demonstrera sitt vassa powerplay. De två målen i Karlstad senast gjorde att man kom till matchen med stort självförtroende i den spelformen. I sitt första powerplay den här matchen lyckades man med ett snabbt spel kollra bort Djurgårdsförsvaret helt. Jesse Virtanen spelade till Joakim Nygård som med en snabb crosspassning hittade Michael Lindqvist som med ett direktskott skickade pucken i öppet mål för 0-1. I sitt andra powerplay var det ett enkelt sidledspass och skott som till slut gav utdelning då Marcus Nilsson kunde peta in returen som trillade ner bakom Reideborn. Lite senare kom Joakim Nygård fri, hakades av Linus Hultström vilket gav straffslag för Färjestad. Michael Lindqvist tog straffen men sköt utanför. Samme Hultström var senare desto mer lyckosam när han i spel fem mot tre knäppte iväg ett dragskott rakt upp i krysset och fick igång hemmapubliken som stukats av Färjestads dubbla powerplay-mål. Reduceringen till 1-2 var matchens tredje i powerplay och såg till att det var fortsatt spännande inför tredje perioden.

– Vi vet vad vi ska göra i powerplay och har varit bra där hela säsongen. Vi ligger på dem bra, utnyttjar vår skridskoåkning och kontrar och täpper till ytorna för dem, sa Färjestads Michael Lindqvist om lagets vassa spel i numerärt överläge och vad man gjorde bra i övrigt.

Den tredje perioden inleddes i ett rasande tempo från hemmalaget. Först kvitterade Djurgården genom Emil Bemström. Robin Norell slog en lång passning från egen zon som Bemström tog emot innan han avancerade in i offensiv zon och hittade en lucka över axeln på Markus Svensson. Sedan fullbordade man vändningen när Linus Hultström satte sitt andra powerplaymål med ett slagskott från långt håll vilket fick taket att lyfta på Hovet. Lite senare kom ett tredje djurgårdsmål i perioden, när Robin Norell åkte in från sargen och skickade in en puck framför kassen som styrdes i mål via en Färjestadsback. När Färjestad plockade målvakten passade Dick Axelsson på att stänga matchen med sitt 5-2-mål. Då spelade det ingen roll att Michael Lindqvist tröstmålade med två sekunder kvar. Djurgården vann med 5-3 vilket innebar att man kvitterade matchserien på ett.

– Ibland är det det enkla som fungerar, när jag såg att Brodin stod framför kassen tänkte jag att det var lika bra att gå in och skjuta. Det målet var viktigt för oss. I tredje började vi få ner puckarna djupt, satte press och fick med oss publiken här hemma, sa Djurgårdens tvåmålsskytt Linus Hultström om betydelsen av sitt 1-2-mål.