Färjestad vann den första semifinalen

6 april 2019 17:47
#FBKDIF

I det första mötet i semifinalserien var det Färjestad som var vassare i 40 minuter och utnyttjade sitt spelmässiga övertag. Djurgården höjde sig och pressade hemmalaget i den tredje perioden, men Färjestad höll ut och vann matchen med 5-2.

Tre minuter in i öppningsakten tryckte Färjestad på gaspedalen och skapade mängder av chanser framför Adam Reideborn, som stod för flertalet vassa räddningar. Den pigga starten såg ut att ge resultat när Mikael Wikstrand smällde in pucken i nät i powerplay, men målet dömdes bort. Färjestad skulle dock fortsätta sin press och kunde istället sätta ledningspucken efter elva minuter, i nästa numerära överläge. Jesse Virtanen smög sig in i banan efter ett långt anfall och avlossade ett stenhårt direktskott som visslade in bakom Reideborn. Hemmalaget stärktes av målet och fortsatte sitt aggresiva attackerande. Det var därmed logiskt att 2-0 målet kom en och en halv minut senare, efter en snabb spelvändning där Michael Lindqvist väntade ut försvararen och serverade Joakim Nygård till en öppen bur. Mot slutet av perioden fick Djurgården en bra chans att reducera när Mattias Guter kom i ett friläge, men en kylig Markus Svensson väntade ut honom. Ett intensivt Färjestad kunde därmed lämna isen för pausvila med en rättvis tvåmålsledning.

– Vi måste upp. Färjestad är helt klart bättre och skapar fler chanser. De får långa anfall och vi lyckas inte ta oss ur det. Nu måste vi upp och spela anfallsspel, konstaterade Djurgårdens Jakob Lilja till C More.

Virtanen tvåmålsskytt

I en chansrik start på mittenakten började hemmalaget bäst, men Djurgården skulle äta sig in i matchen och skapade några heta lägen framför en vass Markus Svensson. Men mitt i gästernas press kom istället Färjestads tredje mål, efter att pucken dumpats ner bakom buren. Marcus Nilsson var först på pucken och serverade Jesse Virtanen, som därmed blev tvåmålsskytt. Chansmässigt var detta en jämnare period, men det var hemmalaget som stod för spelet och tog vara på sina lägen. Efter ytterligare ett långt anfall i den elfte minuten kunde en fristående Daniel Viksten vinkla in Färjestads fjärde mål i matchen. Gästerna, som vann skotten i perioden, gav dock inte upp och fick till slut utdelning när Jesper Petterson slog en lysande passning över centrallinjen till Sebastian Strandberg, som bombade in pucken bakom Svensson. Färjestad behöll dock det spelmässiga initiativet och satte sig i en bra sits inför den sista perioden.

– Vi spelar bra hockey idag och har gjort två bra perioder så här långt. Nu måste vi bara fortsätta likadant och hålla oss utanför utvisningsbåset, underströk Virtanen till C More.

Pressat Färjestad höll undan

Med tre mål att hämta upp var det gästerna som tog initiativet i slutperioden och det bar frukt efter fem minuters spel, när Axel Jonsson-Fjällby bröt en passning i egen zon och slog på raketerna. Det efterföljande friläget avslutades under armen på Svensson och gästerna var plötsligt bara två mål bort. Fjällbys aktion gav Djurgården än mer energi. De fortsatte att pressa tillbaka Färjestad ordentligt, som fick fokusera på att slå ifrån sig. Med fyra och en halv minut kvar av matchen valde gästerna att plocka ut målvakten och var riktigt nära en reducering när Dick Axelsson avlossade ett skott som tog klockrent i stolpen. Istället kunde Martin Johansson bryta en passning i mittzonen minuten senare och få fri gata till den öppna buren, där pucken enkelt placerades. De första 40 minuternas spelmässiga dominans lade till slut grunden och Löfbergs Arena kunde fira att hemmalaget besegrade Djurgården med 5-2.

– Vi känner redan från start att vi var i ett bra flow för att få en bra start och diktera den här matchserien. Det är den här nivån vi måste behålla oss på varje kväll för att ta oss så långt som vi vill, sa Alexander Johansson efter matchen.