Färjestad körde över Djurgården

14 april 2019 21:00
Lyckliga Färjestadspelare firar ett av målen i vinsten mot Djurgården.
#FBKDIF

Färjestad hade kniven mot strupen inför söndagens match, men när de ledande spelarna klev fram och satte tonen direkt hade Djurgården ingenting att säga till om. En euforisk publik i Löfbergs Arena kunde fira att ett dominant Färjestad vann med 8-2 och höll matchserien vid liv.

Inför matchen hade Färjestadtränaren Johan Pennerborn, som kastat om i kedjorna, pratat om vikten av en bra start och nog verkade det som att spelarna hade lyssnat. Redan efter två och en halv minuts spel satte Johan Ryno 1-0 efter en tilltrasslad situation framför Djurgårdens mål. Mindre än 30 sekunder senare fick hemmapubliken jubla på nytt, när Marcus Nilsson tog vara på en retur efter en kanon från Mikael Wikstrand. Hemmalaget dikterade såväl spelet som chansskapandet i den första perioden och hade 8-1 i skott efter tio minuters spel. I powerplay skulle Färjestad sedan göra sitt tredje mål, när Ryno blev frispelad i slottet och skickade in sin andra puck för kvällen bakom Adam Reideborn. Ett lamslaget Djurgården hade förtvivlat svårt att skapa farliga målchanser men hade ett gyllene läge att reducera när Axel Jonsson-Fjällby åkte sig till ett friläge. Men Markus Svensson var iskall och parerade med benskyddet.

– Vi kommer ut och börjar precis som vi vill. Det är så här vi måste spela för att slå Djurgården, sade Ryno nöjt efter att Färjestad lämnade isen för pausvila i en rättvis tremålsledning.

Ryno tremålsskytt i händelserik period

Efter fem minuters spel av mittenakten kändes det som att det hände någonting i varje byte. Först skulle Johan Ryno fullborda sitt hattrick när han avslutade ett två-mot-ettläge själv i det högra krysset, något som fick Adam Reideborn att kliva av och bli ersatt av Robin Jensen. När Dick Axelsson sedan reducerade hoppades många bortasupportrar att en vändning var på väg, men hemmalaget skulle omgående krossa dessa förhoppningar. Cirka en minut senare gjorde nämligen Jesse Virtanen 5-1 och bara 11 sekunder senare avslutade Oskar Steen en spelvändning med att dundra in ett direktskott i nät. I samband med det målet fick Axelsson lämna för en tidig dusch efter att ha ådragit sig ett matchstraff. Som lax på löken för Djurgården kom även den sjunde fullträffen för Färjestad, signerat Alexander Reichenberg, med dryga minuten kvar av en händelsediger period som innehöll fem mål, en tremålsskytt och ett matchstraff.

Djurgårdens Jesper Pettersson var rejält besviken i paus.

– Det är för dåligt av oss. Vi spelar mesigt och skvättigt där ute. Vi måste köra i varje byte och gasa framåt nu, konstaterade han.

Färjestad fortsatte framåt

Men Djurgårdens lagkapten fick inte som han ville. Trots en stor ledning fortsatte Färjestad att komma till flera två-mot-ettlägen och pumpade på offensivt i inledningen av slutperioden. Gästerna, som bara hade två skott på mål efter femton minuters spel av den tredje, tog flera utvisningar och blev till slut bestraffade när Joakim Nygård fintade bort Jensen och skickade in 8-1 från nära håll med fyra minuter kvar att spela. Med 90 sekunder kvar av matchen lyckades Mattias Guter snygga till siffrorna, men en upprymd publik i Löfbergs Arena kunde fira att de ledande spelarna klev fram när det behövdes. Färjestad körde över Djurgården med 8-2 och håller därmed matchserien vid liv.

Marcus Nilsson, som gjorde fyra poäng i matchen, var lättad efteråt.

– Vi spelar fantastiskt bra och som bäst när det gäller. Vi behövde ny energi och fick det ikväll, slog han fast.