Djurgården en vinst från SM-final

12 april 2019 22:05
Daniel Brodin firar sitt mål precis efter att ha överlistat Markus Svensson i Färjestadmålet.
#DIFFBK

På fem skott i den första perioden lyckades Djurgården göra två mål och med ett tremålsunderläge med 15 minuter kvar av matchen blev uppförsbacken för stor för Färjestad. Inför ett fullsatt Hovet kunde hemmalaget därmed fira att man vann matchen med 3-1 och nu är en seger ifrån en SM-final.

Sakta men säkert tog Djurgården tag i taktpinnen i inledningen av den första perioden. Hemmalaget var aggressiva i sin forecheck, vilket genererade flertalet puck- och duellvinster. Åtta minuter in bar det frukt när Sebastian Strandberg parkerade framför mål och var sist på pucken efter en kavalkad av snabba passningar. Efter ett bra, men mållöst, powerplay kom Färjestad in i matchen. De allra farligaste chanserna i gästernas kvitteringsjakt var två skott från Michael Lindqvist, men Adam Reideborn stod pall. Med tre minuter kvar av inledningsakten kom istället 2-0 till Djurgården efter en vacker individuell prestation av Axel Jonsson-Fjällby. Den vindsnabbe 21-åringen fintade sig förbi motspelaren med en hand och drog på efterbrännaren. I det efterföljande två-mot-ettläget serverade han Mattias Guter som inte gjorde några misstag bakom en chanslös Markus Svensson. Jonsson-Fjällbys enmansshow gav inte bara Reideborn en assist på kontot: det gav även ett effektivt Djurgården en tvåmålsledning efter en spelmässigt jämn period.

– Vi spelar bra. Vi åker mycket skridskor och vårdar puck, så vi för spelet. Vi har kommit överens om att vi inte kan åka på en skridsko, utan vi ska gå ut och köra från start och det fungerar ju, löd Jonsson-Fjällbys periodanalys.

Reideborn stod pall

I en chansfattig inledning på mittenakten gjorde Djurgården ett bra jobb med att stänga gästernas ytor. Efter fem minuters spel hade Färjestad ännu inte träffat mål, vilket fick tränare Johan Pennerborn att ta en tidig time out. Det gav effekt, för gästerna skapade sedan de flesta och vassaste chanserna. Den stekhete Michael Lindqvist var delaktig i det mesta i Färjestads anfallsspel och hade bland annat ett skott i kryssribban, men när puckarna träffade mål var Adam Reideborn omutbar och stod för flera högkvalificerade räddningar. Djurgården var dock inte ofarliga och deras bästa chans kom med en minut kvar av perioden när Niclas Bergfors kom i ett friläge, men pucken ven utanför Svenssons vänstra stolpe. Istället lämnade spelarna isen efter 20 mållösa minuter.

Trots uppryckningen var Linus Johansson inte nöjd.

–Vi gör för många misstag som gör att Djurgården får komma hur fritt som helst. Jag är besviken på vår insats, sade han sammanbitet.

Djurgården höll undan och har slagläge

Nästan sex minuter in kom hemmalagets tredje mål, efter en mycket dråplig situation där Robin Norell fick pucken i huvudet efter att ha blockerat skott. Nicken blev till en perfekt passning till Daniel Brodin, som blev friställd på andra sidan rinken och avslutade iskallt. Med ytterligare ett mål att ta igen drev Färjestad upp sitt tempo och skapade flera chanser i följd, vilket renderade i en snabb utdelning två minuter senare när Martin Johansson var stark framför motståndarmålet och föste in pucken efter en tilltrasslad situation. Ett mer stillastående hemmalag släppte iniatiativet och gästerna kunde därmed komma till flera anfall. Med fyra minuter kvar plockade Färjestad målvakten och såg ut att reducera när Mikael Wikstrand bombade in pucken, men efter en lång videobedömning blev målet bortdömt. Istället höll Djurgården undan, vilket innebar att ett kokande Hovet till slut kunde fira en vinst med 3-1. Med detta är de nu en vinst ifrån spel i SM-finalen.

– Otroligt skönt. Vi kommer ut hårt och visar att vi vill vinna, vilket bär frukt genom hela matchen. Färjestad är ett bra lag, men vi har koll på dem, ansåg en nöjd Mattias Guter efteråt.