Djurgården klara för SM-final

18 april 2019 20:09
Lyckliga Djurgårdsspelare firar ett av lagens mål i matchen.
#FBKDIF

Efter ett tidigt mål i den avgörande semifinalmatchen var Färjestad i förarsätet. Men ett revanschsuget Djurgården kvitterade i mittenakten, för att sedan vända och gå ifrån i den tredje perioden. Segersiffrorna blev till slut 4-1, vilket innebär att Djurgården är klara för SM-final efter att ha vunnit matchserien med 4-3.

Precis som i de två senaste matcherna fick Färjestadsupportrarna jubla tidigt, för redan efter en minut kom det första målet. Efter rundgång i den offensiva zonen skickade Sebastian Erixon pucken mot mål och vid den högra tekningscirkeln styrde Michael Lindqvist pucken bakom Adam Reideborn, som åter spelade efter att ha blivit pappa. I en spelmässigt jämn inledning på perioden pressade hemmalaget högt och försvårade uppspelsmöjligheterna för Djurgården. Gästerna lät sig dock inte nedslås och fick fart på såväl passningsspelet som chansskapandet. Närmast kvittering var Niclas Bergfors, som fick två farliga chanser från nära håll, men Markus Svensson stod pall.

Trots ett ettmålsunderläge efter 20 minuters spel var Sebastian Strandberg optimistisk.

– Tuffast möjligast start, men vi jobbar oss in i perioden och tar över. Nu ska vi fortsätta på den inslagna vägen. Vi kan inte drabbas av panik, det är 40 minuter kvar att spela, konstaterade han.

Djurgården kvitterade i powerplay

Till skillnad från de två senaste mittenakterna blev det inget målkalas den här gången och Färjestad skulle bli nollade i den här perioden. Närmast ett mål för hemmalaget var Johan Ryno, som avslutade ett klapp-klappspel strax utanför Reideborns bur. Istället fick Djurgården ett powerplay efter tolv minuters spel och fick till sist utdelning efter att haft problem i spelformen under matchserien. Efter ett vackert anfall fick Sebastian Strandberg pucken vid tekningscirkeln. Helt ostört fick han stå och sikta in sig tills luckan öppnade upp sig högt till vänster om Markus Svensson. Kvitteringsmålet gav Djurgården energi: de sköljde över Färjestad efter det och var det spelmässigt starkare laget de sista tio minuterna. Inga fler mål föll dock innan signalen ljöd och det var ett lika inför den tredje perioden.

–Jag gillar inte vår andra period. Vi skvätter för mycket med pucken, vi måste våga ta initiativ och hitta blad, sade Mikael Wikstrand bestämt i paus.

Reideborn spikade igen och Axelsson avgjorde

I en fartfylld start på den tredje perioden skapade lagen var sina vassa chanser direkt. När spelet sedan såg ut att lugna ned sig så stoppade Dick Axelsson pucken på den offensiva blålinjen efter Färjestadsslarv och kunde hel fristående glida in och skicka in pucken lågt bakom sin gamla lagkamrat i hemmamålet. Ivrigt uppbackade av sina supportrar fick Färjestad luft under vingarna trots baklängesmålet och skapade flera vassa lägen framåt, men Adam Reideborn var en levande vägg och höll ledningen intakt. Mitt i pressen kunde istället Djurgården dra ifrån ytterligare. I ett två-mot-ettläge gjorde Dick Axelsson sin tredje poäng för kvällen när han serverade Sebastian Strandberg, som med ett distinkt slagskott skickade sin sitt andra mål i matchen. Efter detta var uppförsbacken för brant för värmlänningarna, vars säsong tog slut. Istället kunde Axel Jonsson-Fjällby slå in spiken i kistan i den tomma målburen och definitivt skicka Djurgården till sin första SM-final sedan 2010.

–Det är en jobbig stund. Jag hoppas ändå någonstans när det har gått lite tid att vi kan blicka tillbaka och själva ge oss en klapp på axeln, sa Färjestadtränaren Johan Pennerborn besviket efter matchen.

Desto muntrare miner var det hos gästerna.

–Efter de två förlusterna gör vi som vi ska och då är vi ett bra ishockeylag. Vi tog oss i kragen och visar på lagmoral, jublade Dick Axelsson, vars Djurgården nu ställs mot Frölunda i kampen om SM-guldet.