Färjestad vann stort på nytt

16 april 2019 22:05
Jublande Färjestadspelare firar ett av målen framför Djurgårdsburen.
#DIFFBK

Ett fullsatt Globen hade förhoppningar om att Djurgården skulle avgöra matchserien på hemmaplan. Men ett effektivt Färjestad skulle ånyo stå för en målexplosion i den andra perioden och punkterade tillställningen där. Gästerna tvingade därmed fram en sjunde och avgörande match på torsdag efter att ha vunnit med 6-1.

Precis som i söndags fick Färjestad en drömstart. Efter försvarsslarv i Djurgårdens zon kunde den formstarke Marcus Nilsson bli serverad öppen bur och göra 1-0 på gästernas första skott i matchen. Robin Jensen, som sent fick beskedet att han skulle vakta hemmaburen, kunde ingenting göra. Inför ett fullsatt Globen lät sig inte Djurgården nedslås, utan gick framåt och försökte skapa ett kvitteringsmål. Slarv i uppspelen tillät dock Färjestad att komma i flera vassa spelvändningar, där Johan Ivarsson och Jesse Virtanen hade var sitt avslut i ramen. Den vassaste kvitteringschansen kom efter att Dick Axelsson direktsköt på en briljant diagonalpassning till Olle Alsing, men Markus Svensson i gästernas bur stod för en svettig räddning.

– Vi vill komma ut hårt och ha pucken, vilket jag tycker att vi lyckas med. Det mesta flyter på just nu, så det är bara att köra på, konstaterade målskytten i paus.

Färjestads mittenperiod tystade Globen

Efter två och en halv minut tog Djurgården kommandot i den andra perioden. Ett mer fysiskt hemmalag pressade tillbaka motståndet och hade 6-0 i skott efter tio minuters spel. Färjestadtränaren Johan Pennerborn tog då en time out, och nog gav den önskad effekt. När Sebastian Erixon sekunder senare fick pucken vid den offensiva blålinjen och trampade runt buren sköt han sitt lags första skott på mål i perioden - och då var det 2-0 till gästerna. Vad som sedan följde påminde starkt om matchen senast i Karlstad. I lagets första powerplay blev Marcus Nilsson tvåmålsskytt efter att ha tagit vara på en olycklig studs på försvarande Djurgårdare och stötte in pucken från nära håll. Blott 24 sekunder senare tilldömdes bortalaget ett straffslag. Efter att det första försöket fick avbrytas gjorde Jesper Olofsson inget misstag på det andra och lade retfullt in 4-0 mellan benen på Robin Jensen. Tre av sju skott i perioden hade då slutat i nät för Färjestad, vars åttonde skott också skulle hitta hem. Chockade hemmaspelare och supportrar fick se på när Ilari Melart fick en ocean av yta vid blålinjen och ostört skickade in 5-0. För andra matchen i rad gjorde alltså Färjestad fyra mål i mittenakten och hade därmed en komfortabel ledning med sig in till pausvilan.

Robin Norell var rejält missnöjd med lagets insats.

– Vi måste höja oss. Jag kan inte svara på varför vi faller ihop, men vi måste ändra det vi gör och få fler skott på mål. Vi måste kriga för Djurgården nu, slog han fast.

Färjestad tvingade fram en sjunde match

En snabb reducering behövdes för att Djurgården skulle ha chansen att ta sig tillbaka i matchen, och den kom efter två minuter. I sin återkomst efter skadeproblem drev Jacob Josefson pucken mot mål och släppte den till Daniel Brodin som överlistade Markus Svensson. Färjestad inledde passivt, vilket gjorde att hemmalaget kunde komma till fler anfall i jakten på att skapa kontakt. Men gästerna skulle släcka det lilla hopp som fanns kvar när Daniel Viksten vinklade in ett skott från Jens Westin två minuter senare. Med 1-6 på tavlan gick matchen ner rejält i tempo och bortalaget kunde kontrollera den avslutande perioden. Färjestad, som bara för några dagar sedan var en förlust från säsongsavslutning, tog därmed semifinalspelet till en sjunde och avgörande batalj efter att ha gjort fjorton mål på två matcher.

– Vi gör en bra match. Andra perioden kommer de ut hårdare än oss men vi rycker upp oss efter vår time out och är effektiva. Vi ska visa i game seven att vi fortsatt är bäst när det gäller, sade en samlad Joakim Nygård efteråt.