Frölunda tog en säker seger

25 april 2019 22:05
Glada Frölundaspelare firar ett av lagets fem mål i matchen.
#FHCDIF

Ett slutsålt Scandinavium fick se sitt Frölunda styra merparten av den tredje finalmatchen mot Djurgården. Hemmalaget drog ifrån i den andra perioden, där två av totalt tre powerplaymål gjordes. Slutsiffrorna skrevs till slut till 5-2, vilket innebär att Frölunda återtar ledningen i matchserien efter en rättvis seger.

Frölunda inledde i ett vansinnigt tempo och stormade mot Djurgårdens försvarszon direkt. Redan efter en minut gav det resultat, när Jacob Moverare testade ett handledsskott från blålinjen som hittade in bakom Adam Reideborn. Ett högt pressande hemmalag fortsatte sin chanskavalkad och Djurgårdstränaren Robert Ohlsson tog time out redan efter två minuters spel. Inledningsvis såg det inte ut att ge någon effekt, då Frölunda var nära att öka på flera gånger. Men mitt i pressen kom en något ologisk kvittering, när Olle Alsing fick pucken direkt efter en tekning och hittade luckan bakom Johan Mattsson. Efter det var matchbilden totalförändrad. Nu var det istället gästerna som hade fart under fötterna och tog över fullständigt. Närmast ett ledningsmål för stockholmarna var Daniel Brodin, när han glömdes bort av ett stressat Frölundaförsvar och precis styrde pucken utanför stolpen. I slutet av perioden fick Frölunda chansen i numerärt överläge och överöste Reideborn med skott, utan att hitta nätmaskorna. Trots mängder av chanser åt båda håll slutade en intensiv period med två ansikten 1-1.

–Vi kommer ut precis som vi vill göra och gjort många hemmamatcher innan. Sedan hanterar vi dem inte så bra och vi får problem med våra uppspel, konstaterade Jacob Moverare inför den andra perioden.

Frölundas dominans gav utdelning

Precis som inledningsakten satte Frölunda, som fick fortsätta i powerplay, hög fart och gjorde 2-1 tidigt när Brandon Gormley drog på med den stora släggan och pucken styrdes i nät av försvarande spelare. Två minuter senare var det dags igen, när Djurgården tappade pucken framför egen bur och i röran som uppstod kunde Samuel Fagemo fösa in pucken mellan benen på Reideborn. Trots en fortsatt hemmaanstormning kom reduceringen till 3-2 dryga minuten senare, när Jakob Lilja kontrade och prickade såväl kryssribba som nätmaskor. Jonas Gustafsson, som ersatte Johan Mattson i den andra perioden, kunde inte stå emot. Så långt följde perioden samma mönster som den förstnämnda, men den här gången skulle Frölunda behålla initiativet och närmast bosätta sig i gästernas försvarszon under resten av mittenakten. Den höga pressen och bombardemanget gav till slut utdelning, när Frölunda fick spela i powerplay på nytt. Kapten Joel Lundqvist parkerade framför kassen och gjorde inga misstag när han fick pucken, vilket innebar 4-2 till Frölunda. Hemmalaget kunde sedan lämna isen med en rättvis tvåmålsledning, efter att ha vunnit skotten med 12-3.

– Vi har inte kommit upp riktigt och har mer att ge. Vi fastnar i egen zon, vilket är jobbigt för oss och ger dem energi, sade en missnöjd Jakob Lilja till C More.

Hemmalaget kontrollerade slutperioden

Tidigt i den tredje perioden fick Frölunda ett nytt powerplay. Efter att pucken gått på rull kunde en framsmygande Ryan Lasch avsluta ett vackert anfall när han vinklade in pucken från nära håll. Med 5-2 på tavlan var tillställningen punkterad och hemmalaget kunde enkelt kontrollera resten av tillställningen. Istället för fler mål fick publiken istället bevittna två matchstraff, efter att Jonathan Sigalet och Daniel Brodin hade en privat uppgörelse. När slutsignalen ljöd i Scandinavium kunde Frölunda fira sin femtonde raka hemmavinst, där powerplayspelet var en av nyckelfaktorerna.

–Det här var en viktig match för oss. Vi har velat spela bättre och det gjorde vi ikväll. Det här är vi när vi spelar som bäst, löd Ryan Lasch ord till C More efter att Frölunda återtog ledningen i matchserien med 2-1.