Djurgården vann komfortabelt

23 april 2019 22:00
Jublande Djurgårdsspelare firar ett av lagets mål.
#DIFFHC

I ett slutsålt Globen var det Djurgården som hade mest att säga till om i det andra finalmötet mot Frölunda. I den andra perioden drog hemmalaget ifrån och punkterade tillställningen, som slutade 5-1, och matchserien är därmed kvitterad.

Det var två lag som pressade högt i inledningen av matchen och de flesta chanserna uppstod efter pucktapp från det försvarande laget. Djurgården sköt flest skott på mål i perioden, men Frölunda var inte ofarliga. Det vassaste läget för gästerna kom när Ryan Lasch frispelade en framforsande Samuel Fagemo bakom ryggen, men Adam Reideborn gjorde sig stor och räddade från nära håll. Hemmalaget fick spela i powerplay två gånger och gjorde det bra, vilket gav utdelning i det andra försöket. Efter snabba passningar inom laget testade Olle Alsing skott från blålinjen och när pucken styrdes på en försvarande spelare kunde en skymd Johan Mattsson inte göra någonting.

– Det är jämt och tajt och böljar fram och tillbaka, men Djurgården har varit heta i powerplay. Vi måste få lite längre anfall, så kommer det att bli utdelning, sade en fokuserad Patrik Carlsson.

Djurgården exploderade i andra

Efter att Rhett Rakhshani var nära en kvittering direkt i den andra perioden var det hemmalaget som sakta men säkert tog över matchbilden. De vann puckar högt upp i banan och öste skott mot Frölundaburen. Tio minuter in bar det frukt, när Linus Hultström lobbade pucken från egen zon och Axel Jonsson-Fjällby for fram som en raket. Fri med Mattsson avslutade han varianten högt i nätet för 2-0. En intenstivt jublande hemmapublik fick snart anledning att fira på nytt, för efter att Djurgården återigen lyckades med ett inspel in i slottet kunde Emil Bemström skicka in ett stenhårt och otagbart slagskott till 3-0 minuten senare. Ett energifyllt hemmalag fortsatte att forsa framåt och ledde skotten med 21-9 efter halva matchen. Frölunda, som hade svårt att etablera sitt egna spel och skapa chanser, var nära en reducering när Max Friberg åkte sig till ett friläge, men Adam Reideborn täckte lågt. Därmed kunde Djurgården lämna isen med en rättvis tremålsledning inför den tredje perioden.

–Vi spelar jättebra, speciellt offensivt. Vi tar oss snabbt ur egen zon och skapar långa anfall, så det är mycket som är bra nu, konstaterade Jonsson-Fjällby.

Djurgården återtog kontrollen och vann

Djurgården inledde slutperioden på samma vis som i den andra och gjorde tidigt 4-0. Daniel Brodin var först på en dumpad puck och passade, mellan sina egna ben, fram en fristående Jakob Lilja, som gjorde sitt första mål i slutspelet. Efter att inte fått iväg ett skott på över fyra minuter fick Frölunda ett numerärt överläge och lite luft under vingarna, när Max Friberg styrde in reduceringen efter ett fint anfall. Gästerna fick energi av sitt mål och försökte framåt, vilket tvingade hemmalaget att slå ifrån sig under några minuter. Men Djurgården tog åter tag i sitt spel och skulle utöka ytterligare efter 13 minuter, när en frispelad Linus Hulström fick sikta in sig och skicka pucken högt till vänster om Mattsson, som sedan lämnade isen och gav plats för Johan Gustafsson. Efter detta var uppförsbacken för brant för Frölunda och Djurgården kunde enkelt kontrollera slutet av matchen. Hemmapubliken kunde därmed fira att Djurgården vann med 5-1 och kvitterade matchserien.

– Vi skapar tryck och får med oss hela Globen. Efter det får vi bra självförtroende och maler på. Det här är vi när vi spelar som bäst, löd den glada matchanalysen från Jakob Lilja.