Frölunda svenska mästare

2 maj 2019 22:11
Joel Lundqvist i guldhjälm ler med medspelare och en fotograf i bakgrunden
#DIFFHC

Frölunda HC är svenska mästare i ishockey säsongen 2018/2019! Göteborgarna tog hem finalserien mot Djurgården med 4-2 i matcher. Guldet bärgades på torsdagskvällen när man tog seriens första bortaseger, 2-6 på Globen, vilket följdes av stort guldjubel bland spelare och fans.

Det blev en sprakande start på matchen, som inleddes med att Daniel Brodin tog en utvisning redan efter åtta sekunder. I det numerära underläget bröt Sebastian Strandberg ett uppspel, blev sopren men lyckades inte överlista Johan Gustafsson i Frölundas mål. Senare i samma powerplay avlossade Samuel Fagemo ett perfekt skott som satt otagbart i krysset bakom Adam Reideborn i Djurgårdskassen. Djurgården trummade på bra efter baklängesmålet och fick Globenpubliken med sig tack vare fysiskt spel, men när fansen just börjat sjunga upp kom en kalldusch. Patrik Carlsson vände spelet snabbt på vänsterkanten, slängde in en diagonal puck mot kassen där Ryan Lasch kastade sig fram och stötte in pucken mellan benen på Adam Reideborn. Målet godkändes efter videogranskning. Men det tog bara drygt två och en halv minut innan Djurgården fick kontakt. Med ett närmast sovjetiskt klapp-klapp-spel reducerade stockholmarna. Linus Hultström spelade in till Mattias Guter mitt framför kassen, men i stället för att skjuta släppte han den vidare bakom ryggen till Axel Jonsson-Fjällby som enkelt petade in 1-2 i öppen kasse. När Djurgården kort därefter fick powerplay gick det ett sus av förväntan genom publiken - men det slutade i antiklimax. Mats Rosseli Olsen bröt nämligen en Dick Axelsson-passning, skickade pucken till en framstormande Max Friberg som med ett inte otagbart skott satte 1-3 och sitt andra mål i numerärt underläge på bortaplan i den här finalserien - vilket han blev förste spelare någonsin att göra.

– Vi får vara nöjda med resultatet, Djurgården kommer ut hetare än vi, sa en ödmjuk Max Friberg till C More i första periodpausen

Guldryck i andra perioden

Den andra perioden blev långt ifrån lika händelserik som den första, men det som hände fick desto större betydelse. Vid ett dåligt djurgårdsbyte hittade Patrik Carlsson fram till Mats Rosseli Olsen som blev fri och med en snabb dragning hittade femte hålet på Adam Reideborn. Det var Carlssons tolfte assist i slutspelet och tredje i matchen. Det målet blev ett miniryck mot Le Mat-pokalen, skulle det visa sig. Trots att hemmapubliken gjorde sitt för att peppa Djurgården föll inga hemmamål i den andra perioden, utan lagen gick in till SHL-säsongens sista pausvila med ställningen 1-4.

– Det är lite fram och tillbaka, Djurgården går all in, så det finns ytor bakom. Vi får inte gå bort oss bara, utan spela med skärpa, sa Frölundas Patrik Carlsson efter två perioder.

Säkrade femte SM-guldet

Den tredje perioden kändes avslagen fram till dess att Axel Jonsson-Fjällby tog in pucken i zon, släppte över den till Emil Bemström som tog några skär över centrallinjen och sköt mot strömmen - rakt upp i krysset. Målet föll med 14 minuter kvar av tredje perioden och tände hoppet på Globen. Hemmalaget skapade också ett gäng chanser till ytterligare en reducering, men när tiden rann iväg utan att en sådan kom släcktes det hopp som Bemström tänt. Med knappt tre minuter kvar kontrade Frölunda, Max Friberg var iskall i friläge med Reideborn när han satte 2-5 med sitt andra för matchen och åttonde i slutspelet. När Djurgården plockade målvakten direkt därefter gjorde Mats Rosseli Olsen 2-6 vilket blev slutresultatet. När slutsignalen ljöd stormade Frölundaspelarna in på isen och jublade över klubbens femte SM-guld.

Under prisceremonin tillkännagavs att slutspelets poängkung Ryan Lasch också fick ta emot Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets mest värdefulla spelare.

– Det är en speciell grupp spelare, förmodligen den bästa jag varit en del av. Många i laget har inte vunnit tidigare, så det känns extra kul att de får vinna. Det finns inga grupperingar inom laget, alla umgås med alla. Från februari och framåt har vi kommit ihop oss och dragit åt samma håll. Att vinna betyder så mycket, det är en speciell stund för mig, sa Ryan Lasch i guldvimlet.

– Jag är helt slut! Det är en tomhet så här precis när man vunnit. Jag vill börja med att tacka Djurgården och deras fans som bjudit på en fantastisk inramning. Det har varit historiens jämnaste SHL-säsong, och det är små marginaler som avgör då, sa en tagen Roger Rönnberg direkt efter slutsignalen.

– Det är magiskt! Häftigt att stå här i Globen också med alla tillresta fans. Att få göra det med Frölunda som är min klubb sedan barnsben... efter familjen är det allt, sa lagkapten Joel Lundqvist som bärgade sitt fjärde SM-guld.