Mora
MIK

Sex minuter räckte för Mora

1 april 2019 22:00
Glada Mora-spelare i röda dräkter jublar inför hemmafansen efter seger mot Leksand
#MIKLIF

Det var ett pressat Mora i underläge 0-2 i matcher mot rivalen Leksand som kom till spel hemma i Jalas Arena på måndagskvällen. Men efter en sanslös målexplosion i början av den andra perioden var det inga problem för Mora att reducera till 1-2 i matcher via seger 5-2.

Framburna av en hängiven hemmapublik började Mora rond tre i "Slaget om Siljan" bäst på måndagskvällen. Det var ett uppskruvat tempo som borgade för underhållande hockey och visst skapades det chanser - men några mål blev det inte första tjugo. Målvakterna Christian Engstrand i Mora och Axel Brage i Leksand höll tätt och lagen gick till pausvila vid ställningen 0-0.

– Bra match! Vi för matchen, skapar lägen. Vi behöver få in nån gubbe till på kassen så blir det mål, sa Moras Mathias Bromé efter den första perioden.

Osannolik målexplosion

Kanske fick Mora retroaktiv utdelning för sin fina första period, för i den andra perioden rivstartade man genom att göra inte ett, inte två, inte tre utan fyra mål! På sex minuter gjorde Kevin Gagné, Oskar Svanlund, Mathias Bromé och Andrew Rowe varsina mål för hemmalaget varav de två sista, båda i powerplay, var de snyggaste. Det första började med att Spencer Abbott slog en crosspassning till Michael Haga som helt fri framför mål lurade alla genom att i stället för att skjuta passa pucken i sidled till Bromé som enkelt kunde lägga in 3-0. Det andra var likartat, då fick Bromé själv pucken fri nere vid kassen, men spelade tillbaka den upp i slottet till Andrew Rowe som pricksköt in fyran inför en extatisk hemmapublik. I samband med det fjärde målet bytte Leksand målvakt och lät Jonas Arntzen spela. Efter urladdningen blev den andra perioden något mer avvaktande, och bjöd inte på några fler mål.

– Äntligen! Det var skönt att få första målet, sen fick vi tre snabba till. Det var skönt att puckarna äntligen gick in, sa en lättad Kevin Gagné efter målkalaset i andra perioden.

Dubbla reduceringar räckte inte

I den tredje perioden var det, av naturliga skäl, mest Leksand som ansträngde sig offensivt. Laget skapade en del lägen, men det dröjde innan man fick hål på duktige Christian Engstrand. När nästan tre fjärdedelar av tredje perioden var spelad fick David Rundqvist in reduceringen efter en fin framspelning av Thomas Valkvae-Olsen. Leksand plockade målvakten tidigt och fick ytterligare en reducering när Filip Johansson satte ett skott från nästan ingen vinkel alls. Men när man tog ut målvakten direkt därefter stängde Mathias Bromé matchen med sitt andra mål vilket betydde 5-2. Mora reducerade därmed matchserien till 1-2 inför match fyra i Leksand på onsdag.

– Det var kul! Riktigt skönt med en vinst. Vi kommer ut och gör en gedigen match rakt igenom. Och så inramningen på det, det är jättekul! sa Moras målvaktshjälte Christian Engstrand efter matchen.