Leksand en match från avancemang

3 april 2019 21:55
Leksandspelare jublar efter det första målet i matchen.
#LIKMIF

Det såg länge ut att bli målvakternas match i ett chans- och händelserikt Daladerby. Trots en rejäl forcering från Leksand höll Mora jämna steg i målprotokollet och det såg länge ut att bli förlängning. Men med tre minuter kvar kom det avgörande målet som gav Leksand segern med 2-1 och ledningen i matchserien med 3-1.

I en intensiv och tempostark öppning på matchen var det Mora som kom i vågor och skapade ett flertal chanser med sitt snabba passningsspel. Den första perioden tillhörde dock Leksands Axel Brage. Målvakten fick bekänna färg och stod för flera riktigt svettiga räddningar, bland annat med stöten efter ett friläge från Niki Petti. Leksand hade svårt att komma till anfall men fick två vassa chanser precis i slutet, båda från Jon Knuts klubba, men Christian Engstrand stod pall. Trots att Mora vann skotten med 11-4 slutade den första perioden mållöst.

–Vi spelar bra och ska bara fortsätta såhär. Vi är starka och vi måste fortsätta tävla, sade Moras Niki Petti med eftertryck.

Två mål i andra perioden

Det blev en total scenförändring i inledningen av mittenakten. Nu kom istället Leksand som skjutna som ur en kanon och skapade mängder av kvalificerade chanser. Redan efter fyra minuter hade hemmalaget avlossat sju skott mot Engstrand, som var duktig i Moras bur. Men när Leksand vann pucken bakom målet efter fyra minuters spel och skickade den till Thomas Valkvae-Olsen så kunde den skymda målvakten inte göra någonting. Leksand fortsatte att gå framåt efter sitt ledningsmål, men istället skulle Mora få retroaktiv utdelning när backen Ryan Johnston bröt ett uppspel. Han höll i skottet länge, och och när försvararna trode att han skulle skjuta släppte han bara pucken i sidled. Där stod Mathias Bromé, som tackade för lagkamratens prestation genom att skicka in kvitteringspucken i öppen bur. Hemmalaget var fortsatt de som sköt och skapade mest, men gästerna var inte ofarliga och kom till en hel del vassa spelvändningar. Två riktigt bra målvakter såg till att inga fler mål föll i en period där Leksand vann skotten med 20-7.

– Den andra perioden är mer böljande. Vi halkar efter och hamnar i deras tempo. Det gäller att vara noggrannare och inte tappa puckar, konstaterade Bromé till C More.

Leksands dominans gav utdelning

I den tredje perioden fortsatte Leksands chanskavalkad och det var nära flera gånger om, men Engstrands storspel fortsatte. Hans och Brages insats fick nog många att tro att förlängningsspel var nära, men med tre minuter och nio sekunder kvar av matchen kom till slut avgörandet när Johan Porsberger avlossade ett slagskott från blålinjen i powerplay. När Engstrand inte hann stänga hålet mellan benskydden i tid lyfte taket på Tegera Arena. Mora jagade sedan desperat kvitteringspucken och skapade några fina lägen, men Axel Brage fortsatte sitt storspel. När slutsignalen ljöd stod det klart att Leksand vann med 2-1 och nu är en vinst ifrån spel i SHL nästa säsong.

– Första perioden är vi slarviga med passningarna och har inte kvalité på spelet. Andra och tredje är bra: vi vågar spela och vi vill vinna. Skönt att vi driver det spelet hela vägen, löd Leksandstränaren Roger Melins analys av matchen efteråt.