Hemma
Timrå
TIK
Borta
Oskarshamn
IKO

Oskarshamn klara för SHL

8 april 2019 21:58
Oskarshamnsspelare firar SHL-avancemang framför Timrå-publiken
#TIKIKO

Allt stod på spel för både Timrå och Oskarshamn när lagen möttes för sjunde gången i matchserien på måndagskvällen. Det låg en SHL-plats i potten och efter en klinisk defensiv prestation var det Oskarshamn som tog den.


Timrå valde att byta målvakt inför matchen, och ställde Victor Brattström i kassen från start. Det draget var lyckosamt i den första perioden där Brattström storspelade. Det var Oskarshamn som skapade flest chanser, och till slut orkade inte ens Brattström stå emot. Joakim Thelin gick in framför kassen och tog ett avslut som tog på en klubba och gick fram till Jonas Engström som tryckte in sitt femte mål i matchserien vilket betydde 0-1 och var periodens enda.

– Våra forwards måste hjälpa våra backar bättre, samtidigt som vi ställer om bra och fort. Vi ska fortsätta trampa på, ha fart genom mittzon och sätta press på deras backar, sa målskytten Engström efter första tjugo.

Två målvakter som briljerade

I den andra perioden handlade mycket om Anton Wedin som verkligen klev fram för hemmalaget. Han skapade chanser på egen hand eller tillsammans med kedjekompisen Filip Hållander. Men allra närmast för hemmalaget i den andra perioden var Morten Madsen, vars skott från vänstra tekningscirkeln tog klockrent i stolpen och ut. Några mål blev det inte i den andra perioden, mycket tack vare två storspelande målvakter.

– Tråkigt, vi behöver mål. Vi måste skjuta ännu mer, komma in ännu mer på mål. Han tar för mycket puckar därinne. Vi har gjort många comebacks den här säsongen, jag tror vi har ännu en i oss, sa Morten Madsen om sitt stolpskott och chanserna inför den tredje perioden.

Oskarshamns praktskräll: Klara för SHL

Det var hög anspänning i den tredje perioden och inget av lagen mäktade med att skapa några lägen. När Timrå-försvaret slarvade fick Matias Sointu ett gratisläge från nära håll, och det tog han till vara på. Han lyfte upp en backhand i nättaket och skickade Oskarshamn halvvägs till SHL. Timrå tryckte på, framförallt mot slutet när man dessutom plockade målvakten, men Oskarshamn och målvakten Christoffer Rifalk stod emot allt. I stället för reducering kontrade John Dahlström in 0-3 i öppen kasse och fullbordade skrällen och sköt upp Oskarshamn i SHL för första gången i klubbens historia.

– Det här betyder jättemycket för mig, men framförallt för killarna. Vilken fantastisk resa vi gjort, och att få avgöra i sjunde är fantastiskt. Jag tycker det är fullt rättvist också. Vi har spelat vårt spel hela vägen in och är bra tränade, sa tränaren Håkan Åhlund.