Linköping jagade bort envist Luleåspöke

20 februari 2020 21:54
#LHCLHF

Hemmalaget Linköping var ute efter att jaga bort sitt Luleå-spöke för att ha en realistisk chans att nå slutspel. De senaste sex inbördes mötena hade alla slutat med Luleå-seger. Efter tre jämna perioder väntade övertid, där Olle Lycksell klev fram och skrämde spöket på flykten. Linköping har nu sju segrar på sina nio senaste matcher och har blåst liv i dramatiken runt nedre slutspelsstrecket.

Sagt efter matchen

– Får säga att vi var effektiva i powerplay, och så spelar vi ett gediget försvarsspel sista 20. Luleå gör en bra tredjeperiod, men en eloge till vårt försvarsspel och Jonas i målet, summerade Linköpings matchhjälte Olle Lycksell.

– Jag tycker faktiskt att Luleå Hockey har de sista två perioderna. Vi drar på oss en skitutvisning i tredje perioden som de kvitterar på, och sen avgör de i sudden. Vi måste vara effektivare på våra chanser också, tyckte Luleås tränare Henrik Stridh.

• Senast Linköping slog Luleå var 29 september 2018, nu satte man stopp för en sex matcher lång förlustsvit.
  • Skyttekungen Broc Little fortsätter vara otroligt viktig för sitt Linköping. Två nya mål idag och sett över hans fem säsonger i Cluben är han inne på nästan 30 procent av lagets mål framåt.
  • När Broc Little kvitterade till 1-1 var det ett trendbrott. Man hade gått -1 på sina 10 senaste powerplayförsök innan det målet. Därefter passade samme Little på att utnyttja ytterligare ett powerplay till 2-2.
  • Olle Lycksell bröt en sex matcher lång måltorka när han avgjorde i förlängningen med sitt sjunde mål för säsongen.
  • LHC:s förstakedja med Broc Little, Jaakko Rissanen och Joe Whitney har tillsammans gjort nio av LHC:s totalt 17 poäng mot Luleå men är tillsammans -12 i plus/minus-statistiken.

• Erik Gustafsson snittar mest istid i hela ligan och ikväll spelade han enorma 28.31.
  • Karl Fabricius firade sitt nya kontrakt med att göra 1-0 till Luleå i numerärt underläge.
  • Det var Luleås åttonde mål i numerärt underläge för säsongen, vilket är bäst i SHL.
  • Luleå har 14.29 procents utdelning i powerplay över säsongen, men ett nytt mål ikväll innebär att de har 28.57 procents utdelning (4 mål på 14 försök) senaste fem matcherna.
  • Luleå snittar 1,95 insläppta mål per match den här säsongen, men de senaste fem matcherna har man släppt in exakt 3 mål i snitt per match - så även ikväll.