Luleå är en seger från SM-guld – nollade Färjestad

7 maj 2022 17:37
#LHFFBK

Luleå har skaffat sig matchboll i finalserien mot Färjestad. Detta efter att ha vunnit match fem på hemmaplan med 4-0. Julius Honka såg till att norrbottningarna hamnade i ett målmässigt övertag i andra perioden. Sedan gjorde Luleå tre mål, varav det sista i öppen kasse, under den andra halvan av tredje perioden. En som måste lyftas fram är målvakten Joel Lassinantti, som gjorde några högklassiga räddningar vid ställningen 1-0.

– Vilken härlig inramning. Vi har spelet i två perioder, men lyckas inte få utdelning. De kommer att få lägen för de är farliga, men det gäller för mig att ha tålamod, sa Luleås målvakt Joel Lassinantti.

– Jag är besviken såklart. Det går ut på att vinna. Vi ligger under med 1-0 inför sista perioden. Vi har bra lägen att göra 1-1, men får inte in pucken. Sedan har de lite flyt på 2-0-målet och då är det tufft, sa Färjestads tränare Tomas Mitell.

Luleå Hockey

• Behöver vinna en match till för att säkra klubbens andra SM-guld i historien.
  • Joel Lassinantti hade inte mycket att göra under de två första perioderna, men i den tredje perioden gjorde han flera räddningar av högsta klass. Totalt noterades han för 16 räddningar.
  • Julius Honka satte 1-0-målet och är nu ensam tvåa i backarnas skytteliga i slutspelet. Han har gjort fyra mål, ett bakom Frölundas Filip Johansson.
  • Einar Emanuelsson gjorde 3-0-målet, vilket betyder att han har gjort fyra mål i den här finalserien.
  • Sami Lepistö (0+1) gjorde sin femte poäng på fem finalmatcher. Totalt har han gjort 15 poäng i slutspelet, vilket ger honom en tredje plats i poängligan.

Färjestad BK

• Behöver vinna två raka matcher för att vinna SM-guld.
  • Hade bara nio skott på mål efter två perioder.
  • Dominik Furch storspelade. Han räddade 18 av 21 skott.
  • Michael Lindqvist hade Färjestads bästa chans till att kvittera till 1-1. Han fick mer eller mindre öppet mål, men Joel Lassinantti fick fram klubban och lyckades stoppa pucken.
  • Theodor Lennström hade mest istid i Färjestd, 21:56.