Hemma
Rögle
RBK
Borta
Malmö
MIF

Zaar går för dubbla milstolpar i Skånederbyt

29 september 2022 10:00
#RBKMIF

Säsongens första Skånederby spelas i kväll. För Daniel Zaar innebär det hans 300:e match i SHL och Röglestjärnan kan även nå milstolpen 200 poäng. ”Vi hoppas att de poängen trillar in mot Malmö. Det hade varit lägligt”, säger Zaar, som även berättar om relationen till Malmös Emil Sylvegård och att de tidigare har bott ihop.


Daniel Zaar och Skånederbyn brukar vara en bra kombination. Förra säsongen gjorde han tre poäng på två matcher. Säsongen 2019/20 gjorde den offensivt skicklige forwarden åtta poäng (2+6) på fyra matcher mot Redhawks.

– Det är extra kul att spela de här matcherna, men det är nog mycket tillfälligheter att det har blivit många poäng just i de matcherna. Men jag gillar att spela derbyn, säger Zaar.

"En extra krydda"

I kväll har det blivit dags för säsongens första Skånederby och Zaar ser framemot nedsläpp i Catena Arena.

– Det blir en extra krydda på allting, både på läktaren och på isen, när det är derby. Det krävs inte någon extra taggning. Det kommer av sig självt. Allt steppas upp och det blir säkert tufft spel där ute, säger Zaar.

Matchen blir lite extra speciell för 28-åringen av en annan anledning. Han spelar nämligen sin 300:e SHL-match i karriären.

– Det är häftigt. Jag känner mig ganska ung fortfarande. Tiden går fort och jag har hunnit med ganska mycket under dessa år. Jag hoppas på lika många matcher till. Det är sjukt kul att spela hockey och SHL är en rolig liga att spela i, säger han.

Zaar spelade sin första SHL-match säsongen 2012/13 med Rögle.

– Jag tror att det var mot MoDo hemma. Jag fick reda på att jag skulle spela någon timme innan samlingen. Jag lyckades styra in en puck från slottet, men mycket mer minns jag inte från den matchen. Det var ganska mycket adrenalin, säger han.

Finns det någon av dessa 299 grundseriematcher i SHL som sticker ut för dig?

– Jag måste ändå säga derbyna. Jag kan inte peka inte ut något specifikt, men derbyna i Catena Arena sticker ut lite extra. Just med atmosfären och att det ibland har blivit rätt målrika matcher, vilket är kul, säger Zaar.

Bott ihop med Sylvegård

Utöver Rögle har Zaar gjort en säsong med Malmö i SHL (2017/18) samt en i Luleå (2014/15). I Luleå var han lagkamrat med en viss Emil Sylvegård, som numera är tillbaka i Malmö.

– Jag bodde med Emil under de första månaderna i Luleå. Vi lärde känna varandra där och har hållit kontakt sedan dess. Jag såg att han pikade mig i Helsingborgs Dagblad. Han sa att det är enkelt att komma under skinnet på mig, säger Zaar.

– Det där är hans grej, att snacka. Det gör han bra.

Har du någon hälsning till honom?

– Det där är hans grej. De flesta i vårt lag drar nog bara nytta av hans snack, både på och utanför isen. Det är mest en rolig grej, säger Zaar.

Faktum är att 28-åringen kan uppnå ytterligare en milstolpe i kväll. Han är endast tre poäng från att nå 200-poängsgränsen. Zaar har på sina 299 grundserimatcher gjort 197 poäng, fördelat på 72 mål och 125 assist.

– Oj, då får vi hoppas att de poängen trillar in mot Malmö. Det hade varit lägligt, säger Zaar.