Hemma
Luleå
LHF
Borta
Färjestad
FBK

Engsund inför finalreprisen: "Vi ska se till att vinna"

13 oktober 2022 10:00
#LHFFBK

Fem månader efter den avgörande finalserien är det dags för Luleå och Färjestad att mötas igen. ”Det ska bli kul. Vi ska se till att vinna”, säger Luleåbacken Oscar Engsund, 29.


Sju matcher har gått av årets SHL och Luleå återfinns på plats tio med nio poäng.

– Starten från oss är inte jättestark, lite som förra året. Även om jag håller den här inledningen som bättre än den förra, men vi har inte riktigt fått med oss resultaten, säger Luleås back Oscar Engsund.

När SHL.se når honom har han och hans lagkamrater precis kommit hem efter en sex dagar lång roadtrip, med tre raka bortamatcher (CHL-matchen mot Aalborg inkluderad).

– Det funkar ändå. För oss som har barn blir förstås jobbigt att vara ifrån barnen så länge plus att det såklart blir lite påfrestande för fruarna hemma. Annars är det skönt att dra av några matcher, säger Engsund.

Gjort 16 mål på sju matcher

I kväll är det återigen dags för Luleå att spela en SHL-match inför sina hemmafans. Dock har det inte gått strålande i Coop Norrbotten Arena den här säsongen. De vann visserligen hemmapremiären mot HV71 med 3-0, men de två senaste hemmamatcherna har slutat med noll poäng.

– Mot Rögle var vi utspelade i två perioder, men bättre i den tredje. Mot Växjö tycker jag att vi skulle ha vunnit. Vi körde inte över dem kanske. Vi hade spelövertaget, men fick inte puckjäkeln, säger Engsund.

Just målskyttet har varit ett problem för Luleå. Norrbottningarna har gjort 16 mål framåt, endast HV71 har gjort färre så här långt.

– Vi har några matcher där vi bara har gjort ett mål och kanske släppt in två. Att släppa in två mål är vi rätt nöjda med, men vi behöver göra fler för att vinna. Släpper man in två mål i snitt per match har man oddsen på sin sida känns det som, säger Luleåbacken.

Blir du orolig över att det inte riktigt har lossnat?

– Inte jättemycket, men samtidigt som att man känner ”kom igen, vi måste komma igång nu”. Vi har absolut ingen panik. Vi vet att vi har en bra grupp, ett bra system och bra spelare, säger Engsund.

"Har försökt glömma det där"

I kväll gästas Luleå av Färjestad. Det blir första gången som lagen möts sedan den sjunde och avgörande SM-finalen i våras.

–  Man har försökt glömma det där, men nu blir man väl påmind igen, haha. Det ska bli härligt, vi ska se till att vinna. Det ska bli kul att möta dem igen. Det var en bra serie tycker jag, säger Engsund.

Går det att komma över en sådan tung förlust som det ändå blev?

– Det är svårt att glömma. I vissa stunder glömmer man det. Sedan blir man påmind om det och då tänker jag på hur nära det var. Det måste vara det värsta sättet att förlora på, en sjunde och avgörande match. Vi var inte utspelade heller, utan det var jämnt och nästan fördel oss ett tag. Det var lite samma där, vi fick inte målskyttet att lossna, säger Engsund.

Vad blir viktigt för er mot Färjestad?

– Att ha en stark defensiv. De är kontringsstarka med flera bra forwards som gärna går på anfall. Vi får se till att spela tajt i mittzon och vara noggranna längs linjerna. Och göra mål, säger Oscar Engsund