IKO

Oksanens läckerbit gav Oskarshamn ny tvåpoängare

3 november 2022 21:49
#FBKIKO

Det var toppen mot botten när Färjestad tog emot Oskarshamn. Just så såg det också ut i två perioder. Färjestad styrde och ställde med bortalaget som åkte och tittade på. Trots det stod det "bara" 2-1 inför tredje, och där tog smålänningarna över. Efter att ha kvitterat och tagit matchen till övertid gick det som så ofta för Oskarshamn, man avgjorde i övertid och tog bonuspoängen. Matchhjälte blev Ahti Oksanen efter en vacker soloprestation som gav 3-2 till Oskarshamn.

Med publikens stöd i ryggen kom Färjestad ut och satte tonen direkt. Hemmalaget skapade flera chanser innan August Tornberg spräckte nollan. Sen kom ytterligare ett mål när Oscar Lawner, fint framspelad av Remi Elie, nöp dit tvåan från nära håll. "De vinner alla kamper hela tiden, det är inte ens en klyscha", sa en besviken Johannes Salmonsson efter den första perioden".

Spelet såg ungefär likvärdigt ut i den andra perioden. Färjestad fortsatte att diktera händelserna och skapade chans på chans. Skillnaden mot första perioden var att hemmalaget inte utnyttjade sina lägen, och i stället kunde gästerna reducera vilket gav nerv inför slutperioden.

I den tredje perioden fick matchen ett nytt ansikte. Oskarshamn började ta för sig och tryckte tillbaka Färjestad. Till slut kom också en rättvis kvittering när Blaine Byron åkte igenom i mitten och vackert lurade bort Matt Tomkins. Matchen slutade 2-2 efter 60 minuter och den som följt SHL den här säsongen vet att det då är fördel Oskarshamn. Laget är hundraprocentiga i övertid och straffläggning, och avgjorde även denna kväll i övertid. Ahti Oksanen fintade bort Marcus Nilsson och hängde upp pucken i krysset.

– Jag tycker vi tar dåligt betalt för vårt spelövertag i de två första perioderna, i tredje blir vi lite trötta, går kort om folk. Lite onödigt poängtapp. Det behöver vara ett bättre resultat efter två perioder och vi orkar inte riktigt fullfölja matchen, tyckte Färjestads tränare Thomas Mitell om matchen.

– Första två perioderna var inte våra bästa, men sen började vi spela i tredje och tog återigen två poäng. Jag såg att jag hade lite fördel med min storlek och försökte driva på kassen, när jag kom förbi var det ganska lätt att chippa upp pucken på plockhandssidan, sa en nöjd Ahti Oksanen efter matchen.

• Oskarshamn har tagit samtliga sju extrapoäng efter att det slutat oavgjort efter 60 minuter.
  • Laget vände underläge 0-2 till seger 3-2 och tog tredje raka segern.
  • Färjestad har tagit ledningen i sex av sju hemmamatcher mot Oskarshamn sedan smålänningarna gick upp till SHL.
  • Remi Elie var riktigt bra och hade två assist - poäng två matcher i rad.
  • I veckan blev han uttagen till Tjeckiens trupp till Karjala Tournament, ikväll gjorde Jiri Smejkal mål.
  • Färjestad förlorade för andra gången efter att ha gjort matchens första mål.