Ty Ratties dubbel gav Linköping trendbrott

3 november 2022 21:40
#MIFLHC

Malmö var ute efter att bryta en fem matcher lång förlustsvit i Malmö Arena när man tog emot Linköping, och det såg onekligen bra ut till en början. Hemmalaget gick upp till en tidig 2-0-ledning, men i den andra perioden vände Linköping på steken. Malmö fick in en sen kvittering i powerplay i tredje perioden, men Linköping och Ty Rattie svarade med samma mynt. Efter fyra raka förluster mot Malmö fick Linköping jubla via seger 5-3.

Hemmalaget la i högsta växeln från start och fick också en drömstart på matchen. Adam Ollas Mattsson satte ettan och Pathrik Westerholm fyllde på med tvåan några minuter senare. Därefter spelade Linköping upp sig, men utan att få utdelning.

I den andra perioden var scenförändringen total. Linköping dominerade händelserna och även om det skulle dröja så kom utdelningen. Det började med att backen Oscar Fantenberg knäppte in ett handledsskott och sen var det chanser för bortalaget i snart sagt varje byte. Det blev två ytterligare bortamål i perioden vilket gav Linköping en 3-2-ledning inför tredje perioden.

I den tredje perioden såg Linköping ut att kontrollera händelserna bra, men en sen utvisning på Jonas Junland gav hemmalaget chansen i powerplay, och där är man vassa för tillfället. Fjärde målet på de fyra senaste matcherna innebar kvitterat 3-3. Det skulle dock komma ett powerplay till, och det för bortalaget. Oscar Fantenberg tog ett backskott som Ty Rattie styrde in för sitt andra för kvällen med blott 1.33 kvar av tredje perioden. När Markus Hännikäinen sedan gjorde 5-3 i tom bur var matchen avgjord.

– Vi gör en skitdålig match rakt igenom. Vi är inte ödmjuka inför uppgiften och jag förstår inte varför. Jag får ta på mig det. Vi slutar spela, vi glider till pucken, det tar för lång tid, det är inte bra nog, summerade en irriterad Tomas Kollar efter matchen.

– Vi har kämpat hårt för den här segern. Vi vänder i andra perioden, riktigt skönt. Grabbarna stod upp riktigt bra och gjorde målen som behövdes framåt. Vi tog över helt efter första tio och i andra är vi helt dominanta, där avgjordes det, summerade Jesper Myrenberg sin första SHL-seger.

• Malmö förlorade sin sjätte raka hemmamatch.
  • Ty Rattie bröt sin nio matcher långa måltorka med två mål - varav ett blev matchvinnande.
  • Linköping vann skotten i andra perioden med 18-5 - och målen med 3-0.
  • Oscar Fantenberg gjorde comeback efter att ha missat tio matcher - stod direkt för både mål och assist.
  • Vilmos Gallo gjorde mål för fjärde matchen i rad.
  • Jesper Myrenberg tog första SHL-segern i karriären.