IKO

Powerplay levererade - Oskarshamn bröt förlustsvit

24 november 2022 22:01
#VLHIKO

Toppen mot botten, ja så var förutsättningarna i Smålandsderbyt mellan serieledande Växjö och Oskarshamn på näst sista plats i tabellen. Hemmalaget rivstartade matchen men tack vare sitt effektiva powerplay tog sig bortalaget in i matchen och drog ifrån. Hela tre mål i numerärt överläge var nyckeln när Oskarshamn lyckades bryta sin förlustsvit och segra med 5-3.

Serieledande Växjö tryckte gasen i botten från start och dominerade inledningen mot Oskarshamn. Man skapade chans på chans och fick också välförtjänt utdelning när stekhete Kalle Kossila gjorde mål för tredje matchen i rad. Oskarshamn fick sen en biljett in i matchen i ett powerplay och den tog man. Hynek Zohorna tryckte in kvitteringen från nära håll och efter målet spelade Oskarshamn upp sig.

I den andra perioden fick vi se en scenförändring. Bortalaget kom ut starkt och hemmadominansen från första perioden var som bortblåst. Oskarshamn har hela säsongen imponerat i powerplay, och visade varför man är så bra i den spelformen. För andra och tredje gången för kvällen gjorde man mål i den spelformen och gick ifrån till 3-1.

I den tredje perioden inledde Växjö en kvitteringsjakt. Det började bra när Kalle Kossila, så klart, satte dit reduceringen, men Oskarshamns förstakedja svarade med ett mål kort senare. Resten av perioden var en enda lång kanonad mot Tim Juel i Oskarshamnsmålet som med tur och skicklighet lyckades freda kassen. Efter tre raka förluster fick Oskarshamn segerjubla - på bortaplan mot serieledaren!

– Vi gör ändå 40 bra minuter. Det har varit ett genomgående tema på slutet. Andra förrycks av utvisningarna och det är inte normalt för oss att släppa in tre mål i boxpaly, summerade Växjös tränare Jörgen Jönsson.

– Vi kanske inte var lika starka med pucken som vi brukar, och det var inte lika snyggt som det brukar, men idag spelar vi med marginaler. I tredje hamnade vi i utvisningsproblem, men visade otroligt hjärta, sa en nöjd Martin Filander efter matchen.

• Oskarshamn bröt tre matcher lång förlustsvit.
  • Oskarshamn gjorde tre mål i powerplay och befäste platsen som ligans vassaste lag i numerärt överläge.
  • Växjö hade inför matchen fem raka segrar, men det blev alltså inte en sjätte.
  • Kalle Kossila har gjort mål i samtliga tre matcher han spelat för Växjö, totalt fyra mål på dessa matcher.
  • Patrik Karlkvist gjorde tre nya assistpoäng och är tvåa i poängligan...
  • ... som leds av kedjekompisen Antti Suomela som gjorde 1+1 idag.