Herman Hansson med sitt första SHL-mål när HV71 vann

1 december 2022 21:34
#LIFHV71

Leksands sista hemmamatch innan jul. Då spelade SHL:s bästa hemmalag allt annat än den bästa ishockeyn. Samtidigt som HV71:s Joni Ortio spikade igen bakåt var HV effektiva i anfallszon - bland annat genom Herman Hanssons första SHL-mål. Trots sen reducering från hemmalaget kunde HV71 hålla undan och till slut vinna med 2-1.

Leksand kom ut hungriga och öste på skott mot Joni Ortio i HV-kassen, men Ortio höll sig kall och stod lugnt och tryggt och räddade samtliga i första perioden. Istället kunde gästande HV71 ta ledningen, efter att Herman Hansson gjort sitt första SHL-mål i karriären, möjligen ett av hans lättaste mål - en retur i öppen kassen. Den unge talangen Oscar Fisker Molgaard kunde sedan utöka gästernas ledning till 2-0 efter att man återigen varit påpasslig på en retur från nära håll.

Andra perioden inledde knappast bättre för Leksand, de gav iväg puckar och rensade gång på gång till icing. HV71 förde spelet och var strået vassare i alla närkamper. De vann till slut skotten med 8-4 efter en mållös mittenakt som kantades av många spelavbrott.

När matchen gick närmre och närmre 60 minuter började Leksand växla upp och skapa lite målchanser och bygga momentum. Det skulle däremot dröja till 19:23 på klockan innan Leksand fick in reduceringspucken genom Carter Ashton. Med endast 37 återstående sekunder lyckades man inte skapa någon riktig forcering och HV71 kunde hålla ut och bärga en viktig trepoängare med slutresultatet 2-1.

–Vi bygger oss en rejäl uppförsabcke tidigt i matchen även fast vi kommer ut bra. De är snabba och effektiva på oss och vi kanske inte spelar klart i försvararsspelet. Vi får inte med oss någon fart i mittzon som kan leda till anfallstid, så det är väl något vi får jobba på, konstaterar en besviken Anton Lindholm för C More om sitt Leksands insats.

– Vi är väldigt effektiva i första perioden. Vi kunde rida ut deras storm i första och hade en riktigt bra andraperiod. Sedan hanterade vi matchen väldigt bra i tredje perioden, trots att vi kanske blev lite för passiva. Detta var definitionen av en bra bortaseger. Min insats är inte det viktigaste här, men det kändes bra idag, summerar en glad och storspelande Joni Ortio efter matchen.

• Joni Ortio med 35 räddningar, 97.22 i räddningsprocent.
  • Herman Hansson med karriärens första SHL-mål.