Söderström historisk när Skellefteå höll sviten intakt

30 december 2022 22:09
#LHFSKE

Skellefteå kom till spel i Coop Norrbotten Arena med 14 raka segrar i ryggen. I jakt på ligarekordet, 16 raka segrar, var siktet inställt på att besegra Luleå. Utöver den ståtliga vinstsviten kom de dessutom till spel med tre raka nollor från de senaste matcherna. Det innebar att Linus Söderström hade chansen att bli historisk genom att hålla den längsta nollan i SHL genom tiderna. En chans han också tog.

Det var upplagt för en tuff drabbning i Coop Norrbotten Arena denna kväll. Ljudvolymen inför matchen var hög och hemmapubliken gjorde sitt yttersta för att heja igång sitt lag. Det skulle dock inte dröja länge innan Skellefteå visade varför de håller till i toppen av tabellen. En stor räddning av Linus Söderström följdes upp av en kontring där Tom Kühnhackl tryckte in pucken bakom Joel Lassinantti i Luleåmålet.

Efter 7 minuter och 38 sekunder skulle Söderström komma att bli historisk. Han hade då passerat Alexander Salák som den målvakt som hållit den längsta nollan i SHL-historien. Innan periodens slut hade även Linus Lindström slagit in en retur och Skellefteå kunde ta med sig en 2-0-ledning till första periodpausen.

Den andra perioden kantades av mycket känslor mellan lagen. Efter att ha haft ett spelmässigt övertag drabbades Skellefteå av ett fem minuter långt boxplay efter en tackling från Petter Granberg. Det utnyttjade Luleå som reducerade genom Einar Emanuelsson. Två sekunder innan periodens slut var det även kvitterat efter att Carl Mattsson hittat en fristående Konstantin Komarek framför mål.

Tredje perioden blev en jämn historia där båda lagens målvakter motade de skott som avlossades mot dem. Det hela skulle avgöras på straffar där bortalaget till slut stod som segrare efter att Rickard Hugg nätat i straffläggningen samtidigt som Linus Söderström fortsatte rekordkvällen med att stoppa Luleås straffar.

– Vi gör en bra insats. Vi har lite otur med studsar i början men lyckas hämta upp och göra match av det hela, tyvärr lyckas vi inte vinna, kommenterade Tomas Berglund förlusten till C More.

– Det var ovisst inför matchen hur förberedd jag var, jag fick vrida och vända dagarna innan och kände att jag fick till det ganska bra idag, sa Linus Söderström om sitt nya rekord till C More.

• Erik Gustafsson spelade 26:02 minuter, mest av alla på isen
  • Mario Kempe spelade sin 300:e SHL-match
  • Joel Lassinantti räddade 18 skott
  • Tredje raka förlusten för Luleå
  • Skellefteå tog sin fjärde raka straffseger mot Luleå
  • Linus Söderström räddade 17 skott
  • Linus Söderström ny rekordhållare i SHL med längsta sammanhängande nollan. 228:39 lyder det nya rekordet.