Lindbäck tillbaka i Brynäs som vinnare

3 januari 2023 22:18
#BIFLHC

Med inte mindre än 39 räddningar, varav flera av mycket hög klass, var Brynäs återkommande målvakt Anders Lindbäck en av nycklarna till tisdagskvällens seger på hemmais. Gästande Linköping gick tidigt ifrån till en tvåmålsledning, men Brynäs vände på steken innan östgötarna utjämnade i slutminuterna och tog matchen till förlängning. Väl där avgjorde hemmalagets lagkapten.

Än en gång hamnade Brynäs tidigt i ett underläge med flera mål. Det börjar bli en dålig vana, men en bättre vana är att hämta upp dessa underlägen. Den här gången var det alltså Linköping som snabbt gick ifrån till 0-2 efter två mål i den andra halvan av första perioden, som dominerades av gästerna.

Mittperioden fick ett helt annat ansikte. Brynäs tog för sig mer av spelet, samtidigt som Linköping såg ängsliga ut och blev stillastående. 18-11 i skott till Brynäs gav 2-0 i mål, vilket innebar att matchen var målmässigt utjämnad inför den tredje perioden.

Där vände matchen igen, men först efter att Brynäs tagit ledningen med 3-2 genom Niklas Friman och fullbordat vändningen. Linköping tryckte därefter på under långa stunder och kunde till slut kvittera till 3-3 med drygt en minut kvar av ordinarie matchtid, då Christoffer Ehn skickade in pucken i nät från nära håll.

Trots två minuter i spel fyra mot tre i förlängningen kunde inte Brynäs avgöra matchen i den spelformen, utan publiken fick i stället vänta till 23 sekunder återstod innan straffläggning skulle ta vid. Då klev lagkaptenen Anton Rödin in i handlingen och skickade med ett distinkt skott in segerpucken till 4-3, förbi en annars välspelande Marcus Högberg i gästernas mål.

Även Anders Lindbäck i hemmakassen gjorde en bra match, vilket skottsiffrorna 40-42 totalt i matchen vittnar om.

– Första perioden är väl inte bra, men efter det trampar vi på och gör det bra. Vi har bra moral och vi vet att vi kan göra mål framåt, men vi måste städa bort misstagen som gör att vi släpper in enkla mål i början. Det är viktigt att vinna och att resa sig. Jag ville bara inte skjuta i blocket, utan skjuta i tid den här gången. Det gick ju hem, konstaterade Brynäs lagkapten Anton Rödin i C More om segermålet.

– Jag tänker att vi har en period där vi blir passiva och fega. Sedan när de gör 3-2 börjar vi spela och det är starkt att komma tillbaka. Inte 60 bra minuter, men kanske 30. Jag tror att det omedvetet smyger sig in någon form av säkerhetstänk i ledning. Det är mänskligt, men det är inte bra för oss, tyckte Linköpings tränare Klas Östman.

• Målvakten Anders Lindbäck noterades utöver 39 räddningar även för en assist till det avgörande målet i förlängningen.
  • Linköpings back Linus Hultström var på spelhumör och svarade för ett mål och en assist redan i den första perioden.
  • Inte mindre än 82 skott på mål sköts i matchen.
  • Brynäs Jacob Blomqvist spelade i kväll sin 500:e match i SHL och noterades för 11:30 minuters istid.
  • I och med segern har nu Brynäs sex poäng ner till HV71 under kvalstrecket.