Första perioden blev nyckeln till Växjös seger

4 februari 2023 20:27
#VLHFBK

Det var upplagt för en jämn tillställning i Vida Arena ikväll när tabelltvåan Växjö tog emot trean Färjestad. Första perioden skulle dock bli allt annat än jämn. Ett vasst powerplay satte hemmalaget i ett överläge som varade matchen ut.

Färjestad som har tampats med stora skadebekymmer under säsongen kom ikväll till Vida Arena för ett toppmöte mot Växjö Lakers. Ikväll fanns dessutom Joakim Nygård på den redan tunga frånvarolistan. Och tung skulle kvällen bli för värmlänningarna. Fyra utvisningar drabbade bortalaget i den första perioden, något som Växjö förvaltade väl. Hemmalagets två första mål gjordes i spelformen och det psykologiskt viktiga 3-0-målet kom med endast fyra sekunder kvar av perioden.

I andra perioden knäppte Hardy Häman Aktell av ett hårt handledsskott som innebar nätrassel och lång uppförsbacke för bortalaget. Växjö fortsatte spela stabilt matchen igenom. Det starka försvaret lyckades ofta hålla Färjestad på utsidan och de farliga lägen som skapades framför Emil Larmi avvärjde finländaren som fick hålla nollan. Inför stående ovationer från publiken i Vida Arena kunde hemmalaget ro hem tre viktiga poäng inför landslagsuppehållet.

– Vi stred hårt i 60 minuter och vi spelade bra i fem mot fem. Fyra tvåor första 16 minutrarna kostar matchen, kommenterade Tomas Mitell förlusten till C More.

– Vi sa att vi skulle avsluta med en seger innan uppehållet och det känns jätteskönt, sa Jörgen Jönsson om segern till C More.

• Växjö gjorde mål i powerplay efter sex raka matcher utan utdelning i spelformen.
  • Emil Larmi motade samtliga 23 skott som kom mot honom.
  • Lukas Bengtsson hade en fin kväll. Backen stod för ett mål och en assist och noterades för 21:14 i istid.
  • Ville Pokka gjorde comeback två matchers avstängning.
  • Dennis Hildeby stoppade 24 av 28 skott ikväll.