Årets back 2015 - Cory Murphy

Efter sammanräkningen av alla röster står det klart att Cory Murphy är vinnare av priset Årets back i SHL Awards 2015.

– Jag hade ingen aning. Det här var ett perfekt ställe att få ta emot priset. Få dela det med alla barnen och min familj. Jag trivs väldigt bra i staden och med laget. Jag är glad över att som 37-åring tycka att det är fantastiskt att åka till rinken varje dag. Jag känner mig lyckligt lottad att få vara en del av det här, menar en glad Cory Murphy när han fick ta emot priset utanför sitt barns dagis.

Kanadensaren Cory Murphy kom till Växjö Lakers från KHL för två säsonger sedan, men känns redan som en symbol för klubben där Murphy sedan dess gått längst fram med fanan i handen. 

Han har under säsongen spelat säkert och stabilt bakåt samtidigt som han har varit ett sylvasst vapen i offensiven för smålänningarna. Han har gjort ett och annat mål själv, men har framförallt varit en framspelare av stora mått.

Tränaren Sam Hallams förstaval på backplats har varit en evighetsmaskin som löst de flesta situationer med sitt utsökta spelsinne och plus 21 i statistiken har lyst lika klart som siffrorna på ryggen.

Murphy vann backarnas poängliga med 39 poäng på 55 matcher och sköt flest skott på mål av samtliga försvarare.

– Tack för priset alla som röstat på mig, det är en stor ära för mig. Jag vill också gratulera Jonas och Tim för riktigt bra säsonger. Sist men inte minst vill jag tacka alla i Växjös organisation, avslutar Murphy.

Därför prisas Murphy:
Den eleganta och kompromisslösa tvåvägsbacken gjorde flest poäng av alla backar i SHL. En general som styrde sina medspelare både i egen zon och på offensiv blålinje. Murphy fick ett orubbligt förtroende av ledningen som han förvaltade på allra bästa sätt och betydde oerhört mycket för Växjö Lakers.

Motiveringar från jurymedlemmar: 

"Backeleganten som aldrig sätter sig själv eller lagkamrater i problem. Bra första pass som gör att Växjö har en bra offensiv."

"Dominerar spelet med puck och är en gigant på offensiva blålinjen."

"Har inte gjort en enda svag insats under hela säsongen och är alltid med och styr och leder Växjös spel i rätt riktning."