Poängligavinnare 2015 - Derek Ryan

En av det stora anledningarna till Örebro Hockeys fantastiska säsong stavas Derek Ryan. Amerikanen som hämtades från Villacher SV i den österrikiska högstaligan har visat prov på fantastiska kunskaper och hans 60 poäng är bäst i hela SHL. Titeln till poängligavinnaren i SHL går därmed till Derek Ryan.

Derek Ryan har varit fullkomligt fenomenal denna säsong. Efter drygt halva säsongen såg det ut som att Linköpings Jeff Taffe skulle plocka hem poängligan i SHL. Ryan ville dock annat och efter nyår har hans insatser varit magnifika för Örebro. 

Innan nyår hade Jeff Taffe ett försprång på Ryan med tre poäng och var inne i en vansinnig form. Ryan skulle dock med sin avslutning hämta in Taffes försprång och gå förbi. Efter nyår har Ryan spelat 22 matcher och gjort 29 poäng. Ett helt fantastiskt facit för Ryan som gör sin första säsong i Sverige och i Örebro. Inför sista omgången ledde Ryan med tre poäng. Taffe kröp närmare med sina två poäng men det räckte inte för att gå förbi Ryan.

– Det är en otrolig känsla och en stor ära att vinna poängligan. Hade någon sagt till min innan säsongen att jag skulle göra 60 poäng i SHL hade jag nog bara skrattat, säger en märkbart glad Ryan till C More efter den avslutande matchen.

Passningsgeniet har fullkomligt sprutat ut assist till sina kedjekamrater Daniel Viksten och Martin Johansson och har under säsongen noterats för 45 assist, vilket är bäst i hela SHL. Det är just assisten som gjort poängligasegern möjlig då hans 15 mål inte räckte så långt i skytteligan. 

Amerikanen verkar på något sätt ha en förmåga att göra sina lagkamrater bättre. För när Viksten skadades och Marko Antilla fick chansen med Johansson och Ryan lossande det för Antilla som också han har öst in poäng sedan han fick Ryan som kedjekamrat.

För att ge er ett litet smakprov på Ryans fantastiska spelsinne och passningskunskaper, kolla in den här otroliga lobbpassningen fram till Martin Johansson i en match mot Djurgården Hockey. 

– Det känns som att kedjan har spelat bra hela säsongen men att det först är nu i slutet som vi har fått det att lossna och börjat göra mål också, sa Ryans kedjekamrat Martin Johansson till SHL.se tidigare under säsongen.


Ryan och Martin Johansson jublar. Foto:Anna-Lena Bergqvist / Bildbyrån

Derek Ryan inledde sin karriär i WHL för Spokane Chiefs innan han gick vidare för att spela collagehockey för University of Alberta. Poängskörden var stabil under hans tidiga år, men det var inte förrän han kom till Österrike som han verkligen levererade på en riktigt hög nivå. 

Under hans första år i Österrike spelade Ryan för Székesfehérvár där han levererade 49 poäng på 50 matcher innan ligakonkurenten Villacher SV valde att värva honom inför säsongen 2012/2013. I Villacher SV skulle Ryans spel blomma ut till fullo och på två säsonger och 108 matcher i grundserien stod amerikanen för hela 150 poäng, varav 65 mål och 85 assist. 

Trots det var det flera som höjde på sina ögonbryn när Örebro i somras värvade Ryan. Det går nog lugnt konstatera att amerikanen har motbevisat tvivlarna och det finns nog inte en enda örebrosupporter som inte önskar att Ryan kommer att bära Örebros matchtröja med nummer tio under en lång tid framöver.

En fantastisk säsong från Derek Ryan och det är bara lyfta på hatten för hans insatser. Amerikanen skrivs nu in i historieböckerna som SHL:s poängkung säsongen 2014/2015.