Skytteligavinnare 2015 - Broc Little

Efter att sista omgången i SHL 2014/2015 spelats vet vi nu att det var Linköpings Broc Little som tog hem skytteligan i SHL. Little som är en erkänt vass målskytt har verkligen levererat för Linköping och stått för 28 mål. 

Broc Little är född i Phoenix i USA och har tidigare spelat i HockeyAllsvenskan för Västerås och i SHL för AIK. I Västerås stod Little för 66 poäng på 51 matcher, fördelat på 35 mål och 31 assist. 

Den imponerande poängskörden ledde till att AIK inför säsongen 2012/2013 valde att värva amerikanen. I AIK fortsatte succén för Little som gjorde 16 mål, 30 assist och noterades för totalt 46 poäng på 55 matcher. 

Efter den säsongen valde Little att prova på spel i AHL innan han avslutade säsongen i Jokerit. Väl där blev det ingen succé för Little, men Linköping behövde inför årets säsong en riktig målskytt - och det fick dem. 

När Chad Kolarik, vinnaren av SHL:s skytteliga förra säsongen, valde att lämna Linköping under säsongen föll ett ännu större ansvar för Little att göra mål. Det ökade ansvaret verkar ha passat amerikanen bra. Trots att han inte nådde ända upp till Kolariks 30 mål så har varit en avgörande faktor till Linköpings fina säsong.


Broc Little jublar efter ett av hans 28 mål. Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån

Under hela säsongen har Little bildat en fruktad kedja i Linköping tillsammans med Mattias Sjögren och Nicklas Hardt. Totalt har kedjan producerat 96 poäng för Linköping. Little har varit mest framgångsrik i kedjan med sina 47 poäng vilket mostsvarar nästan hälften av alla poäng. 

Kandidat till Årets mål

Med mängder av mål från den vindsnabbe amerikanen finns det många som varit riktigt snygga. Ett av det snyggare han gjort under säsongen kan du se här. 

Målet kom i hemmamatchen mot Frölunda när han på ett retfullt sätt lyfte klubban på Anton Blidh, stal pucken och skrinnade sig loss. Fri mot Linus Fernström stänkte han upp pucken högt på ett strålande skickligt sätt. Målet röstades vidare till finalomröstningarna till Årets mål som startar under slutspelet.

Med sin rörlighet, snabbhet och målfarlighet har Linköpings nummer 41 gett klubben en ny dimension och en glödhet Little kan mycket väl skrämma slag på vilket lag som helst i det kommande SM-slutspelet.

Att Little värvades för att göra mål var ingen hemlighet, vi kan lugnt konstatera att Linköping fick valuta för sina pengar. Nu när Broc Little gjort sitt jobb på allra bästa sätt och är SHL:s skytteligavinnare 2014/2015.