• Huvudsponsorer

Lördag Lör 5 Januari Jan
Torsdag Tor 10 Januari Jan
Lördag Lör 12 Januari Jan
Torsdag Tor 17 Januari Jan
Fredag Fre 18 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Tisdag Tis 22 Januari Jan

Guldpipan 2016 - Mikael Nord

För tredje året i rad har domaren Mikael Nord röstats fram av spelarna i SHL som den bästa domaren. Därmed fortsätter domaren från Arboga att lägga beslag på den åtråvärda guldpipan. "Man blir oerhört glad och stolt över den här utmärkelsen", säger han till SHL.se

Årets säsong i SHL närmar sig slutet och just nu pågår en rafflande final mellan Skellefteå och Frölunda. För huvuddomaren Mikael Nord är dock säsongen över och redan nu börjar fokus på att förbereda sig på bästa sätt inför återstarten i höst. Och han gör det med en försvarad guldpipa i sin hand.

– Det är ju tredje året i rad jag vinner och man blir lika glad varje gång. Jag skulle vilja påstå att jag denna gång känner trippel glädje, även om säsongen gärna hade fått vara lite längre för min del, säger han.

Varför vinner du igen tror du?
– Jag tror jag har hittat en bra balans i hur jag dömer. Jag försöker vara en bra kille på isen, ha en bra kommunikation med spelarna, men framför allt så är det så att när jag är på isen så är det för att döma hockey. 

Är det kommunikationen som är din styrka?
– Jag tror det. Jag försöker hela tiden ha en så bra dialog med spelarna som det bara går och jag är inte rädd för att erkänna om jag har fel. Jag kan ta det och jag kan säga till spelarna om det inte blivit bra, samtidigt som jag kan stå upp för de domslut jag vet är rätt, och det tror jag spelarna gillar.

Hur är klimatet på isen egentligen?
– Det är oftast väldigt bra. Många tror säkert att det är mycket gap och skrik, men det här handlar om proffs och spelarna sköter sig väldigt bra och det är ofta en väldigt bra stämning och ton på isen.

Mikael Nord berättar om säsongen som han säger har varit lite upp och ner men där det överlag varit bra. Både för hans egen del men också för hela domarkåren.

– Man ska komma ihåg att vi har en relativt ung och ny domarkår. Det är en hel del tunga namn som försvunnit från kartan den senaste tiden. Marcus Vinnerborg, Christer Lärking, Ulf Rönnmark och Tomas "Kuben" Andersson för att nämna några. Det är tunga namn och inga du bara kan plocka in vem som helst som ersättare för. Men vi har gjort det bra, tycker jag.

Nu väntar en tid med träning och utvärdering för Nord där han kommer jobba för att bli ännu bättre till den kommande säsongen. Att det skulle smyga sin in någon självgodhet efter tre raka guldpipor är ingen risk.

– Absolut inte. Den dagen man lägger sig på soffan och tycker man är nöjd så kan man lägga av. Det finns mycket jag kan bli bättre på och jag lovar att ingen annan i domargruppen kommer sätta mig på någon piedestal för att jag vunnit guldpipan, och det vill jag inte heller. Jag ska se till att vara rejält redo till nästa år och vara ännu bättre då.

Försvara guldpipan igen?
– Det är klart att jag vill det, och det finns garanterat domare som vill ta den ifrån mig, även om det är inget vi går och pratar om på så vis. Men det är ett väldigt fint pris. Det tycker alla domare.