• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Färjestad
FBK

Kan Färjestad återfinna sitt starka bortaspel i final tre?

18 april 2014 14:25

Efter torsdagkvällens andra final i slutspelet leder Skellefteå AIK finalserien med 2-0 i matcher över Färjestad BK. Match nummer tre väntar nu i Skellefteå Kraft Arena på påskafton där Färjestad måste göra allt, gräva djupare än innan och återfinna sitt fina bortaspel från tidigare i slutspelet. Om inte det händer har Skellefteå möjlighet att skaffa sig inte minde än fyra matchers möjlighet att ordna sin andra raka inskription i Raoul Le Mat-pokalen.


Final nummer två Löfbergs Arena i Karlstad bjöd på inte mindre än åtta stycken mål där gästande Skellefteå svarade för sex av dessa för att åka hem till Västerbotten med 6-2-seger och 2-0 i matcher i finalen. Den tredje perioden blev en riktig målfest när 1-2 blev 2-6, men målet som blev mest omtalat efter matchen var när Skellefteås Jimmie Ericsson sköt 1-3 från halva planen.

– I den sista perioden kommer vi tillbaka och vinner välförtjänt matchen. Jämför vi med den första finalen tycker jag att vi startar på ett liknande sätt med skillnad att vi gör en väldigt stabil tredjeperiod, kommenterade Skellefteå AIK:s assisterande tränare Stefan Klockare på presskonferensen efter matchen och avslutade:

– Vi är nöjda med mycket, men framför allt försvarsspelet över lag och det är riktigt starkt att göra sex mål på bortaplan.

Färjestad söker framgång i powerplay

Färjestad hade i den andra finalmatchen fortsatt tungt i spelet i numerärt överläge och lyckades inte göra mål i spelformen trots fem stycken chanser.

– Vi får jobba otroligt hårt för att göra målen som vi behöver göra för att vinna. Vi har svårt att ta oss in och skapa några lägen och jag tycker att vår ineffektivitet avgör matchen, sa Färjestads assisterande tränare Clas Eriksson på presskonferensen efter den andra finalmatchen.

Ser vi på statistiken i det så kallade "special teams" i slutspelet 2014 så har Färjestad endast svarat för tre stycken mål på 48 möjligheter i powerplay för en procentsiffra på 6,25. Skellefteå AIK:s motsvarade siffor är 18 mål på 45 tillfällen för en procentsiffra på 40,00. Här hittar vi med andra ord en stark förbättringspunkt för Färjestad som måste få framgång i powerplay för att kunna vända underläget i finalserien.

En annan statistik värd att nämna i sammanhanget är naturligtvis även Skellefteås formidabla spel i numerärt underläge där lagen under hela slutspelet endast släppt in två stycken mål för 95,65% i boxplay.

Färjestad hade inför finalserien mot Skellefteå ett fantastiskt facit på bortaplan där laget inte förlorat en enda match. Var den första finalen endast en plump i protokollet och kan karlstadlaget studsa tillbaka till den fina vinnartrenden på bortais? Det är måste för att kunna vända på finalserien och det är näst intill ett måste för Färjestad att segra i den tredje matchen.

Underläge med 0-3 - En mardröm

Inget lag har genom tiderna i slutspelet lyckats att vända ett underläge med 0-3 i matcher till seger. Det är därför av yttersta vikt för Färjestad att vinna matchen på påskafton i Skellefteå Kraft Arena. Om Skellefteå går segrande ur den tredje finalmatchen har laget från Västerbotten inte mindre än fyra matcher på sig att slå in "matchbollen" för den fjärde segern i finalen och en andra raka inskription i LeMat-pokalen.