• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Växjö
VLH

Revanschsugna lag drabbar samman i Västerbotten

15 januari 2016 15:45

Både Skellefteå och Växjö kommer till spel med två stora förluster i ryggen. Nu väntar en het match mellan två revanschsugna lag med den extra kryddan att det är en repris på fjolårets final.


Lagens form

Även om Skellefteå fick se sig besegrat med klara 5-2 i derbyt mot Luleå så är formen hos de svartgula bra. Sex segrar på de åtta senaste matcherna har man och det är ett facit som gör att man fortsätter är med och slåss om serieledningen mot Frölunda.

Växjö däremot har balndat och gett den senaste tiden. De två imponerande segrarna mot Karlskrona och HV71 har nu föjlts upp med två mindre bra insatser på hemmaplan med förlust mot Linköping och Malmö som följd. Dessutom har man på dessa två förlustmatcher släppt in totalt nio mål men bara mäktat med två mål framåt. Dessa två mål är gjorda av Richard Gynge och Ilkka Heikkinen och det är alltså bara en forward som hittat nätet i Växjö på de två senaste matcherna.

Fem senaste matcherna

14 jan Luleå-Skellefteå 5-2
9 jan MODO-Skellefteå 0-3
6 jan Skellefteå-Brynäs 3-0
30 dec Färjestad-Skellefteå 2-3
28 dec Skellefteå-Frölunda 2-3
14 jan Växjö-Malmö 1-5
9 jan Växjö-Linköping 1-4
5 jan HV71-Växjö 3-5
30 dec Växjö-Karlskrona 8-1
28 dec Luleå-Växjö 3-2

Talar det för bortaseger?

Lagen har i år mötts två gånger. Varsin hemmamatch har avkunnats och båda mötena har slutat med bortaseger. Först vann Växjö med 4-3 efter förlängning innan Skellefteå vann med 5-2 i Vida Arena.

Just bortasegrar mellan dessa lag verkar vara ett gångbart faktum. Räknar vi in förra årets finalserie så har det bara blivit en hemmaseger på de åtta senaste matcherna mellan lagen.

Något som dock talar emot den tesen är att under seriespelet ifjol så slutade samtliga fem möten med hemmaseger.

Spelare att hålla koll på

Växjö får se upp med John Norman. Norman har redan gjort två poäng på två matcher mot just Växjö, men han är också inne i en slående form just nu med nio poäng på de sex senaste matcherna.

Hos Skellefteå får man ha ett vakande öga på Richard Gynge som redan hunnit med att göra tre poäng mot Skellefteå denna säsong och som också är i toppen av SHL:s skytteliga.

Läget i lagen

Skellefteå väntas ställa upp med samma lag som i matchen mot Luleå vilket innebär att endast långtidsskadade Janne Pesonen saknas bland de ordinarie spelarna.

Växjö kommer också till spel med samma lag som sist vilket innebär att backarna Teemu Laakso och Eric Martinsson saknas.

Notera att

* Skellefteå är seriens bästa lag i powerplay

* Växjö är näst sämst i boxplay.

* Richard Gynge i Växjö skjuter tredje mest i ligan.

* Topp fyra i plus/minus-statistiken består av Växjöspelare.

* Skellefteås målvakt Markus Svensson toppar statistiken med sex hållna nollor.