Örebro
ÖRE

Vesalainen historisk när Frölunda vann

20 februari 2016 21:30

Den finländske supertalangen Kristian Vesalainen, född 1999, skrev in sig i historieböckerna som SHL:s yngste utländske målskytt någonsin. Hans mål hemma mot Örebro innebar slutresultatet 2-0 och tre poäng till Frölunda.

Frölunda tog emot Örebro i ett så kallat back-to-back-möte på lördagen, efter att ha besegrat samma motstånd med 3-2 efter förlängning kvällen innan. Men när det var dags för match i Scandinavium så var det Örebro som initialt var piggast och tidigt hade bud på både ett och två mål.

Sedan vände det. Frölunda förvaltade först en kontring då Patrik Carlsson bröt sin långa måltorka på 28 matcher och satte pucken mellan benen på Henrik Lundberg. Blott 20 sekunder senare skulle 1-0 bli 2-0. Lika anmärkningsvärt var då att målskytten hette Kristian Vesalainen, den 16-årige talangens första mål i högsta ligan. Vesalainen är därmed den fjärde yngste målskytten i SHL:s historia, och den allra yngste av utländska spelare.

– Jag bara gick mot mål och fick en retur, omöjligt att missa i det läget, sa finländske Vesalainen till CMore efter den första perioden.

Sundström lurade alla

Den följande perioden skulle sedan börja på nästan exakt likadant vis som den första, med Örebro i förarsätet. Men i linje med den första periodens dramaturgi var det Frölunda som skulle få målklockan att ringa först. Johan Sundströms "mål" gick dock aldrig in i mål - utan pucken rasslade till i nätet på burgaveln och lurade hela publiken.

Med ställningen 2-0 gick Frölunda för ledningsmålet som aldrig skulle komma i den andra perioden. I stället var Örebro närmast i slutskedet, då gästerna fick spela fem mot fyra och fem mot tre under en längre tid. Trots att Örebro vann skotten med 12-3 i den andra perioden fick man aldrig någon utdelning

Vinst - men ingen "höjdarinsats"

Matchens tempo skulle sedan dras ned några nivåer när Frölunda klev ut i den tredje perioden för att behålla ledningen. Samtidigt fick Örebro allt svårare att skapa målchanser. Dessa faktorer bäddade för en tämligen tillknäppt tredje period, där hemmalagets ledning aldrig blev riktigt hotad. Men även efter att de tre poängen var ett faktum, kunde det segrande laget vara självkritiskt.

– Vi har några bra minuter och gör två snabba mål där, men i övrigt var det ingen höjdarinsats från vår sida, sa Frölundas Henrik Tömmernes, som gjorde sin 100:e SHL-match den här lördagen, till CMore.