Hemma
Luleå
LHF
Borta
MoDo
MoDo

Både Luleå och MODO letar efter formen

20 februari 2016 09:00

Två matcher har spelats sedan det senaste landslagsuppehållet och för både Luleå och MODO har det slutat med två förluster. Nu ska den trenden brytas för något av lagen när dessa båda drabbar samman under lördagskvällen.


Lagens form

Luleå kommer till spel med två raka förluster i bagaget. I tisdags blev det en poäng i hemmamötet mot Malmö med 2-3 efter förlängning som resultat. Den matchen var Luleå inte nöjda med och till torsdagen höjde Luleå sitt spel men det hjälpte inte för poäng i derbyt mot Skellefteå som Luleå förlorade med 2-1. Därmed har Luleå nu tappat sin tredjeplats i tabellen till Linköping och dessutom jagar Färjestad underifrån för att peta ner Luleå än längre ned i tabellen.

För MODO:s del handlar allt om att plocka poäng nu. MODO hade inte flytet med sig under torsdagen då man föll mot Färjestad samtidigt som både Malmö och Rögle tog tre poäng var. Det har gjort att MODO nu har åtta poäng upp till säker mark samtidigt som antalet matcher att spela in avståndet på blir allt färre.

Fem senaste matcherna:

18 feb Skellefteå-Luleå 2-1
16 feb Luleå-Malmö 2-3 OT
6 feb Rögle-Luleå 2-3
4 feb Färjestad-Luleå 5-2
2 feb Luleå-Linköping 2-0
18 feb MODO-Färjestad 4-5 OT
16 feb Rögle-MODO 3-2
6 feb MODO-Malmö 2-1 OT
4 feb Linköping-MODO 0-1
2 feb MODO-Brynäs 3-5

Luleå Hockey vet hur man vinner

Detta blir lagens fjärde och sista möte denna säsong och så här långt har Luleå varit det lag som dragit det längsta strået i samtliga matcher. Dessutom har man på dessa tre matcher en målskillnad på 11-4 gentemot MODO så hemmalaget har en klar fördel när lagen går in till match.

Lägg därtill att Luleå är tredje bästa hemmalag i serien och att MODO är seriens näst sämsta bortalag, och man förstår att MODO har en tuff nöt att knäcka framför sig.

Bill vs Bill

Båda lagen sitter på två målskyttar i sina lag som kan göra den stora skillnaden. I Luleå har Bill Sweatt kommit in i spelet på allvar efter att ha haft stora skadeproblem under säsongen. Sweatt jobbar för fullt för att komma in i toppformen lagom till slutspelet och hans snabba skridskoåkning ger motståndarbackarna stora problem.

Hos MODO finns Bill Thomas. Thomas har blandat och gett under säsongen men stod för en mycket bra match i torsdags mot Färjestad då han stod för ett nål och två assist och var i allra högsta grad en bidragande orsak till att MODO trots allt plockade en viktig poäng i matchen.

Läget i lagen

Hos Luleå saknades senast Viktor Ekarv, Lennart Petrell, Karl Fabricius och Anton Hedman. Hedman är tillbaka mot MODO efter att ha avtjänat sin avstängning. Det är oklart när övriga i trion är tillbaka.

Hos MODO saknas sedan tidigare skadade Peter Öberg som lider av sviterna efter en hjärnskakning. Bobby Butler var inte heller med mot Färjestad. Där är statusen mer oklar.

Notera att

* Luleå vunnit samtliga möten denna säsong.

* Båda lagen behöver en seger för att stärka sina tabellpositioner.

* De senaste tio matcherna är Luleå och MODO bland de sämsta i powerplay.

* Luleå är det lag som skjuter mest utanför.

* MODO har gjort näst minst mål av alla lag på bortaplan.