Hemma
Leksand
LIF
Borta
Mora
MIK

Mora höll undan - Engstrand stor hjälte

1 april 2018 22:00
Direktkval 4

39 skott - men bara ett förbi Christian Engstrand. Moramålvakten gjorde återigen en stor insats i sin målbur när hans lag på söndagskvällen plockade segern och tog ledningen med 3-1 i matchserien mot Leksand.


Inför en utståld salong i Tegera Arena bjuds publiken till en början inte på en allt för chansrik tillställning. Istället präglades spelet av bra fart och fysiskt spel där det helt klart var Leksand som var mer spelförande. Ledningen tog dock gästerna.

Från blålinjen slängde Steven Seigo in en puck mot mål, där Mathias Bromé styrde in 1-0 för bortalaget - ett mål som godkändes först efter videogranskning.

Efter Moras ledningsmål öppnade spelet upp sig en aning, innan det åter var Leksand för hela slanten. 18-6 landade skottstatistiken på efter den första akten - där Christian Engstrand bjöd på flera fina parader. Bland annat nekade han Austin Madaisky en solklar kvitteringspuck, som först tog i stolpen när kanadensaren hade öppet mål, innan Morakeepern var framme med sitt benskydd.

Två solida burväktare

I mittenakten fick Mora en flygande start. Redan efter 24 sekunder ringde det bakom Tex Williamsson - och det efter en mycket märklig situation. David Kaše frispelade först Andrew Rowe i en två-mot-en-omställning - ett friläge som Leksandmålvakten elegant räddade - men när hemmalaget sedan skulle rensa styrdes istället pucken in i eget mål.

Spelet i den andra perioden var betydligt mer böljande. Bägge lagen skapade fina chanser, dock utan att lyckas få utdelning på de två målvakterna som var solida i sina respektive kassar.

Trots underläget med två mål dröjde det länge innan Leksand verkligen skulle börja etablera press och forcera för en reduceringspuck i den tredje. Samtidigt var gästernas defensiv stark och det var sällan som hemmalaget fick komma till några allt för klara målchanser.

"Visar offervilja"

Knappa kvarten in i akten lyfte dock taket i Tegera Arena. Martin Karlsson smög in i slottet och vinklade in pucken vid Engstrands första kryss och med över fem minuter kvar att spela var det som bäddat för dramatik.

Någon superforcering från leksingarna kom dock inte. Istället visades Johan Porsberger ut efter en hakning i egen zon och i efterföljande Morapowerplay - och även i efterdyningarna av det samma - kunde gästerna hålla undan. Mora tog därmed ledningen med 3-1 i matchserien och har nu ett ypperligt läge att säkra SHL-kontraktet hemma i Jalas Arena på tisdag.

– Det var svettigt, speciellt i första. Vi var lite ängsliga i egen zon och vågade inte riktigt hålla i pucken. Det var därför vi blev fast och de fick så mycket lägen. Samtidigt visade vi offervilja, täckte skott och allt det där. Det var grymt, summerade matchhjälten Christian Engstrand i C More efter slutsignalen.