Monstervändning tog HV71 till kvartsfinal

18 mars 2019 22:02
HV71-spelare i vita tröjor jublar efter viktigt mål
#RBKHV71

Det var första slutspelsmatchen i Ängelholm på 25 år och lapp på luckan i Lindab Arena. Hemmalaget Rögle jagade sin första slutspelsseger någonsin men efter stor dramatik blev HV71 klara för kvartsfinal via 4-3 efter övertid.

Publiken suktade efter den första slutspelssegern någonsin för sitt Rögle och skapade en elektrisk inramning på måndagskvällen. I den första matchen lagen emellan släppte Rögle till ett tidig 3-0-underläge som man aldrig orkade hämta ikapp. Den här kvällen tog man i stället ledningen med 3-0. Det tog inte mer ä 39 sekunder innan Ted Brithén fick pucken bakom kassen, tog köksvägen runt och forcerade in pucken under benskyddet på Jonas Gunnarsson i HV71:s målbur vilket betydde 1-0. Sedan var det Daniel Zaar som med en riktig fräckis dubblerade ledningen. Han snappade upp en retur bakom förlängd mållinje och vallade in pucken via Gunnarssons benskydd. Men första periodens delikatess stod Daniel Widing för. I ett powerplay stod han parkerad framför kassen och styrde ett skott från Lucas Elvenes. Gunnarsson räddade pucken, med med superb precision snärtade Widing till pucken högt upp i luften och fick se den gå rakt upp i krysset och 3-0 var ett faktum.

– Det här är Rögle BK 18/19, vi kommer ut och är starka hemma och åker mycket skridskor. När vi får utdelning kommer vi in i en bra rytm och det går i ett. Vi kuggar i varandras åkningar och underlättar för varandra, sa Rögles Daniel Widing efter den första perioden. Om sitt mål sa han:

– Jag är inte känd för att ha nåt bollsinne, men det fick de äta upp i dag!

Lika bra som Rögle var i den första perioden, lika bra var gästerna HV71 i den andra. Den så viktiga reduceringen kom när David Gustafsson fick pucken i slottet och med ett handledsskott hittade en lucka bakom Justin Pogge i Rögles målbur. Än närmare kom bortalaget när Rögle bjöd på lite ytor i egen zon och Markus Ljungh tackade och tog emot. Hans skott från ganska långt håll satt perfekt bakom Pogge och plötsligt var det 3-2. När Christoffer Törngren grävde fram en puck från nära håll som slank in under armen på Pogge var HV71 ikapp på tre, ett scenario inte många trodde på efter den första perioden.

– Bra period och nu fick vi utdelning också, sa HV71:s Markus Ljungh som passade på att kommentera sitt viktiga 3-2-mål:

– Jag hängde kvar och kände att jag fick dra den snabbt och det var skönt att se den gå in.

I den tredje perioden var det inte alls lika öppet spel som i de två första perioderna, och det märktes att det stod mycket på spel för båda lagen. Om något lag hade ett litet övertag var det hemmalaget Rögle, men som det ofta blir i slutspel när matcherna är lika mot slutet dröjde det längre och längre mellan målchanserna. Och trots att Justin Pogge bjöd HV71-duon Oscar Sundh och Robin Figren på ett gratisläge när han tappade pucken bakom egen målbur slutade den tredje perioden 0-0 vilket betydde att matchen gick till övertid.

I övertiden bytte lagen chanser med varandra och inte minst Ted Brithén hade ett jätteläge ensam med med Gunnarsson som dock nöp avslutet med plocken. Det blev ingen slutspelsseger för Rögle den här gången heller. I stället var det HV71 som avgjorde och avancerade till kvartsfinal när Markus Ljungh vände spelet på vänsterkanten, höll i pucken kyligt innan han släppte den bak till backen Markus Lauridsen som sköt ett handledsskott mellan benen på en Rögle-back och in bakom Justin Pogge.

– Jag såg att de hamnade lågt och att jag kunde slå deras kille, jag hann precis ta den innan blå och sen var det bara att blunda och skjuta, sa matchhjälten Markus Lauridsen efter slutsignalen.