Hemma
Luleå
LHF
Borta
Skellefteå
SKE

"Ett kokande Coop Arena och derby – kan inte bli mycket bättre"

30 december 2022 10:00
#LHFSKE

Skellefteå inledde sin 14 matcher långa segersvit mot Luleå. Nu möts lagen igen och norrbottningarna vill gärna stoppa rivalens rekordjakt. ”I och med att de startade sviten mot oss skulle det vara extra skönt att stoppa den”, säger Luleås Jonathan Andersson.


För tredje gången den här säsongen har det blivit dags för rivalmöte mellan Luleå och Skellefteå. Räkna med ett rejält revanschsuget hemmalag. Luleå förlorade nämligen senast mot Brynäs, trots en 3-0-ledning efter tio minuter.

– Vi hade en bra första period, men vi behöver minimera misstagen. Jag tycker att vi i stort sett ger dem fyra mål på grund av misstag. Det gäller att ta bort slarvet, vara stabila i egen zon och spela vårt spel, säger Luleås back Jonathan Andersson, 29.

Nu väntar alltså Skellefteå i kväll och det blir Luleås enda hemmamatch under mellandagarna, vilket brukar betyda rejält tryck i Coop Norrbotten Arena.

– Mellandsagsmatcherna är roliga. Det är lite mer folk på läkaren, men vi har varit bortskämda hela säsongen med bra publik. För oss blir det ingen större skillnad, säger Andersson.

– Det ska bli riktigt kul. Ett kokande Coop Arena och derby. Det kan inte bli mycket bättre. Det ska bli riktigt kul, säger han.

"Ett puckskickligt lag"

I de två tidigare mötena mellan Skellefteå och Luleå har Skellefteå stått som segrare, men det har varit jämna matcher. Både när lagen möttes i slutet av oktoner och i början av december har det krävts straffläggning för att skilja lagen åt. Båda gångerna är det Simon Robertsson som har satt den avgörande straffen, men det kommer inte att hända i kväll eftersom Skellefteåforwarden är på JVM. Men det finns en hel del andra spelare i Skellefteå som Jonathan Andersson och hans lagkamrater behöver hålla koll på.

– Det är ett puckskickligt lag, som gillar att hålla i pucken. Vi måste ligga tajt, försöka vinna tillbaka pucken och inte göra misstag. För då kan de straffa oss, säger Andersson.

Luleå kommer till matchen som tabelltia med 37 poäng. Skellefteå är tvåa med 56 pinnar, och en anledning till västerbottningarnas fina tabellplacering är deras galna form på slutet. Västerbottningarna har tagit hela 14 segrar i rad. De har redan slagit klubbrekord och har nu siktet inställt på alla tiders längsta segersvit i SHL. Ett rekord som innehas av Färjestad. Säsongen 2001/02 vann värmlänningarna 16 vinster i följd. Det är inget snack om att Luleå gärna vill förstöra rivalens möjligheter att skriva historia.

– Det är något vi ska sätta stopp för. Vi ska hoppa på en egen streak i stället, säger Jonathan Andersson.

Noterbart är att Skellefteås segersvit inleddes just mot Luleå den 27 oktober. Dessförinnan hade Skellefteå sex raka förluster. Men Robert Ohlssons mannar besegrade Luleå och har därefter inte förlorat en match.

– I och med att de startade sviten mot oss skulle det vara extra skönt att förstöra den nu, säger Andersson.

Han tvingades kliva av matchen mot Brynäs senast, men har gett klartecken för spel i kväll. Andersson är inne på sin andra säsong i Luleå och han märker att matcherna mot Skellefteå betyder lite extra.

– Man känner att det blir lite extra grinigt. Folk vill vinna och tar det där extra skäret för att göra det. Ingen tummar på någonting. Roliga matcher att spela, säger Andersson.