Hemma
Leksand
LIF
Borta
Luleå
LHF

Anton Lindholm om trendbrottet: "Är så vi vill spela"

3 januari 2023 10:00
#LIFLHF

Efter tre raka förluster lyckades Leksand vinna sista matchen under 2022. Nu hoppas Anton Lindholm att det kan visa vägen för lagets insatser resten av säsongen. ”Prestationen var ett nytt riktmärke för oss att försöka förhålla oss till”, säger Leksandsbacken inför matchen mot Luleå.


Leksand hade några tunga veckor kring jul. Innan juluppehållet förlorade de mot Örebro med 3-6. Efter jul blev det dubbla nederlag. Först mot Timrå och därefter blev Leksand nollat av Färjestad. I årets sista match ställdes dalalaget mot Linköping. Leksand hade hoppats på ett trendbrott och det fick de.

– Segern var viktig faktiskt. Jag tror att alla inblandade kunde släppa axlarna lite efter den vinsten. Prestationen var lite ett nytt riktmärke för oss att försöka förhålla oss till. Det är så vi vill spela, säger Anton Lindholm.

Vad tänker du på då?

– Spelet med puck var vårdat. Vi stressade inte alls och tog den tiden vi behövde. Vi vann tillbaka otroligt många puckar i offensivt kortplank. Jätteintensiva var vi. Det är någonstans så vi vill vara, säger Lindholm.

6-3-segern gjorde att Leksand passerade Linköping i tabellen och dalalaget är nu åtta med 41 poäng på 29 matcher.

– Fram till det första landslagsuppehållet hade vi en bra period där vi vann många matcher och vann många tajta matcher med uddamålet. Efter det uppehållet har vi varit för ojämna. I vissa matcher har vi spelat bra med puck och bra offensivt, men kanske inte haft någon jättenärvaro på kassen och inte gjort så mycket mål. Det kanske har bidragit till att vi har öppnat upp oss lite bakåt. Som sagt tycker jag att vi hittade tillbaka till grunderna som vi vill stå på senast mot Linköping, säger Lindholm.

"Spelet med puck blir viktigt"

Den 28-årige backen återvände till SHL inför den här säsongen efter sex år utomlands (fem i Nordamerika och en säsong i KHL). Han snittar tredje mest istid i Leksand och har noterats för 14 poäng. Vilket är hans bästa notering under en a-lagssäsong.

– Jag tycker att det har varit ungefär som förväntat. SHL är nog ligan i Europa, kanske i världen, där man måste åka mest skridskor för att hänga med. Personligen tycker jag att jag har acklimatiserat mig rätt bra. Kanske lite som laget att jag efter första uppehållet har varit lite för mycket upp och ner prestationsmässigt. Överlag har jag ändå hållit en ganska hög nivå tycker jag, säger Lindholm.

För Leksand väntar i kväll hemmamatch mot Luleå. Ett lag som ligger tre poäng bakom Leksand i tabellen. De två tidigare mötena mellan lagen den här säsongen har båda vunnits av dalalaget.

– Noggrannheten och spelet med puck blir viktigt. Vi vet att de inte bjuder på någonting och de är ofta svåra att få hål på. Lyckas vi skapa chanser måste vi ta tillvara på de lägena. Dessutom måste vi hålla samma höga nivå på skridskoåkning och hemjobbet som senast mot Linköping, säger Anton Lindholm.