Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Växjö
VLH

Formstarkt Växjö gästar Färjestad: "Brukar vara bra stämning"

5 januari 2023 10:00
#FBKVLH

Det är dags för ett toppmöte i Karlstad. Regerande mästarlaget och tabelltrean Färjestad tar emot serieledande Växjö, som har vunnit åtta av sina nio senaste matcher. ”Vi har lyckats vinna även när vi har spelat sämre”, säger Växjös Erik Josefsson.


Skellefteå har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden efter att ha tangerat Färjestads rekord från 2001/02 i antal segrar i rad. Men trots sina 16 raka vinster är västerbottningarna tvåa i tabellen. För längst upp hittar vi Växjö. Smålänningarna har vunnit åtta av sina nio senaste matcher.

– Vi har lyckats vinna även när vi har spelat sämre, och det är det som kännetecknar lag som vinner mycket. Generellt sett har vi haft bra målvaktsspel och vi har känt oss trygga i vårt försvarsspel, och det har gett oss chansen att vinna varje match. När något i spelet kanske har hackat är det något annat som har växlat upp. Vi har hittat en trygghet i det. När man vinner mycket kan man känna den där tryggheten även om man ligger under. Man tvivlar inte på det. Då blir det enklare att spela hockey, säger Erik Josefsson.

Hur bra koll har du på tabellen?

– Jag tittar inte så mycket. Jag vet att vi ligger etta, tvåa med Skellefteå. Nu vinner vi båda rätt mycket så då händer det inte så mycket. Ibland kollar jag till lite kring de andra strecken. Jag skulle inte kunna sätta plats ett till fjorton, men på ett ungefär. Men tabellplacering spelar inte så stor roll. Det är i slutspelet det gäller, men klart att det är bra att ligga högt upp för att få hemmaplansfördel, säger Josefsson.

"Våra backar är fantastiska"

På förhand lyftes Växjös backsida fram som en av de bästa i ligan och man måste säga att Lukas Bengtsson, Joel Persson, Hardy Häman Aktell och de andra Växjöbackarna har motsvarat förväntningarna. Växjö har tre spelare bland topp-tio i backarnas poängliga och dessutom är Lakers det lag som har släppt in näst minst antal mål.

– Våra backar är fantastiska. Grunden i hockeyn är försvarsspelet. Sättet de rör sig med pucken och skickligheten i passningarna de slår är ändå något man slås av. Det är en stor skillnad jämfört med en medelbackuppsättning. Passningarna sitter på bladet och tempot är högt i allt de gör. Det sätter grunden för ett helt spel, säger Josefsson.

Finns det något du tycker att ni behöver förbättra?

– Kanske att vi har varit lite upp och ner i vissa matcher. Att vi startat lite segt och inte tagit tag i taktpinnen. Det är något vi vill ändra lite, att vi sätter tempot i matcherna och inte väntar in motståndarna, säger Josefsson.

För Växjö väntar i kväll bortamatch mot Färjestad, som ligger trea. Värmlänningarna är elva poäng bakom Växjö i tabellen och det här är tredje gången lagen möts den här säsongen. De har en seger var.

– Nu var det ett tag sedan vi mötte Färjestad. Vi har haft två tajta matcher mot dem. Det ska bli kul att möta dem. Det brukar var bra stämning där. En match vi ser framemot, säger Josefsson.