Rieder målade mot favoritmotståndet - Växjö vann

14 januari 2023 17:57
#LHFVLH

Efter seger senast var Luleå ute efter att fortsätta på den positiva trenden när serieledande Växjö kom på besök. Det skulle dock bli en tung förlust. Efter att ha kvitterat i tredje perioden släppte Luleå nämligen in ett mål kort senare, vilket blev matchavgörande. Växjö höll undan och vann med 3-1.

Växjö hade ett spelmässigt övertag i den första perioden, men hade svårt att skapa klara målchanser mot ett försvarsstarkt Luleå. Det dröjde till sista minuten av den första perioden innan målnollan spräcktes, och då var det Keegan Lowe som knäppte iväg ett backskott som gick in via en olycklig Oscar Engsund.

Den andra perioden inleddes med ett öppet läge för Hugo Gustafsson som dock prickade stolpen. Sedan byttes lagen av med ett ha initiativet, även om det var bortalaget som skapade flest chanser. Den andra perioden förblev dock mållös.

Ett förlösande måljubel bröt ut i Coop Norrbotten Arena när Julius Honka satte 1-1 i powerplay, och publiken vädrade nya poäng efter segern senast. Ett powerplay kort senare blev dock förödande för hemmalaget. Där satte nämligen Tobias Rieder 2-1 på en retur, vilket kom att bli matchavgörande. Med fem minuter kvar avgjorde sedan Joel Kellman matchen och serieledaren visade prov på sin styrka.

– Jag tycker vi kommer tillbaka bra i tredje perioden och kvitterar. Tyvärr åker vi på en utvisning och straffas, det blev avgörande till slut. Man vill inte släppa in mål efter att man gjort ett mål och åker dit. Växjö är ett bra lag, men vi lyckas ändå skapa en del målchanser, summerade Thomas "Bulan" Berglund.

– Det är alltid kul att göra mål, speciellt när det blir matchvagörande. Det var en tight match, 60 jämna minuter och det kunde slutat hur som helst. Vi hade turen att göra mål i powerplay och kunde dra längsta strået, tyckte matchvinnaren Tobias Rieder.

• Växjö har nu tagit poäng i sju raka matcher.
  • Att Växjö avgjorde i powerplay var inte oväntat, laget är bäst i spelformen senaste sex matcherna med 40 procents utdelning.
  • Tobias Rieder har gjort 3+3 på sina fem matcher mot Luleå.
  • Luleå har nu förlorat sex av sina åtta senaste matcher.
  • Julius Honkas mål innebär att han gjort fyra mål på sina fyra senaste matcher.
  • Matteus Ward fick sin femte start för säsongen, räddade 25 av 28 skott.