Färjestad
FBK

Resultat: Färjestad segrade och har kommandot mot Växjö

5 april 2014 19:40

För tredje gången i rad blev det en bortaseger i semifinalserien mellan Växjö och Färjestad. Det var en händelserik, tempostark och kampfylld match där gästande Färjestad knep segern i Vida Arena med 4-1 efter en solid bortamatch.

Stämningen var på topp i utsålda Vida Arena när lördagskvällen bjöd på den tredje semifinalen mellan Växjö och Färjestad. Och båda lagen bjöd upp till publikens förväntningar. Det var bra fart från start, intensivt spel och hårda närkamper längs sargerna, både under matchen och efter avblåsningarna.

Att Färjestad ville täppa till i mittzonen syntes tydligt då man noga avvägde när man skulle gå fram på attack och när man skulle avvakta. Det gjorde att hemmalaget stundtals hade problem att komma till några klara lägen.

Men allt eftersom tog Växjö över spelet i den första perioden och det ledde till att man fick chansen i powerplay då Ole-Kristian Tollefsen åkte ut för roughing. Då var Växjö obevekliga. Ett fint uppställt spel som ledde pucken till slottet där stekheta Robert Rosén stod placerad. Skott direkt, och 1-0 till hemmalaget inför ett öronbedövande jubel.

Men Färjestad hade också tränat sitt powerplay, för kort efter 1-0 målet fick gästerna chansen i numerärt överläge och då skulle det rassla i nätet igen. Magnus Nygren skickade iväg ett handledsskott som via stolpen hittade rätt fram till 1-1. Det skulle också stå sig perioden ut i en kampfylld förstaperiod. Chanser till fler mål saknades inte. Bland annat hade Alexander Johansson i Växjö en stolpträff och Pontus Åberg fick se sitt knallhårda skott stoppas av en läcker benparad från Växjös burväktare Teemu Lassila.

Läcker prestation satte Färjestad i förarsätet

I den andra perioden var det mer tillknäppt till en början. Båda lagen stängde ner ytorna för varandra och det ledde till att tempot gick ner en aning samtidigt som passningarna inte satt på bladen som de skulle. Men allt eftersom skruvades tempot upp och återigen väntade böljande hockey fram och tillbaka med målchanser åt båda håll.

Och när det böljade som mest satt alla och väntade på att det skulle trilla in en puck. och mycket riktigt var det precis vad som hände. Växjö gjorde en liten miss i ett byte och tappade tre man när Färjestad stack på kontring. Christian Berglund hittade Milan Gulas som iskallt höll i pucken, rundade både försvar och Teemu Lassila innan han bombade in 1-2 mitt i målet.

Växjö försökte sedan i slutet av andra perioden med att svara upp på Färjestads ledningsmål men gästerna försvarade sig bra även om det vaskades fram en del chanser till kvittering. Men Färjestad höll undan och hade ledningen inför den sista perioden.

Forceringen gav ingen utdelning

Färjestad bevakade sin ledning i den tredje perioden på ett bra sätt. Första tio minuterna hade Växjö egentligen inget motmedel utand et var Färjestad som dikterade villkoren och skapade de hetaste chanserna.

Men när halva tredje perioden hade spelats så vändes det. Färjestad började mer lägga sig på försvar samtidigt som hemmalaget startade en forcering för att nå till en kvittering matchen. Lägen skapades, men skott både utifrån och från nära håll men Pettersson-Wentzel i Färjestads kasse spelade stabilt och motade samtliga försök från hemmalaget.

Det hjälpte inte att ta ut målvakten Teemu Lassila för hemmalaget och spel med en man mer på banan. Istället skickade Rickard Wallin in pucken till 1-3 från egen zon. Ett mål som helt stängde butiken. Patrik Lundh fick sen också hitta nätet när Växjö fortsatt spelat med tom bur. 1-4 i matchen och därmed har Färjestad nu 2-1 i matcher och man har också övertagit hemmafördelen i den här matchserien. Om det nu är en fördel. Än så länge har det ju bara varit bortasegrar.

Nästa match är på måndag kväll 19:00 i Löfbergs Arena i Karlstad.