Hemma
Brynäs
BIF
Borta
Malmö
MIF

Rödin ska bära Brynäs mot Malmö

17 september 2015 10:00

Nykomlingen Malmö har satsat för att etablera sig i SHL. I premiären reser laget till Gävle för match mot Brynäs vars lag är något av ett oskrivet blad. Men en sak är säker, ett stort ansvar vilar på nya lagkaptenen Anton Rödins axlar.


Senast Brynäs IF och Malmö Redhawks möttes i den svenska högstaligan var säsongen 2006/2007. Därefter har Malmö kämpat i HockeyAllsvenskan medan Brynäs alltjämt behållit sin plats i SHL. Bara tre spelare finns kvar från respektive trupp från den tiden: Jörgen Sundqvist och Johan Alcén i Brynäs samt Andreas Thuresson i Malmö. Då hette stjärnorna Nicklas Bäckström och Juha Riihijärvi. I Brynäs juniorled hade en 16-åring precis påbörjat spelet i de stora arenorna. I dag är Anton Rödin lagkapten för sitt Brynäs och lagets kanske största stjärna.

24-åringen är en av de spelare klubben vill bygga laget kring och han skrev i somras på ett nytt treårskontrakt. Han har varit en pålitlig poängmakare och målskytt och var en bidragande orsak till att laget vände en nedåtgående trend under fjolårssägongen, då laget trots allt lyckades ta sig till kvartsfinal där det blev förlust mot Skellefteå AIK i raka matcher.

Måste vara med

Vändningen kom efter tränarbytet som innebar att Thomas Berglund kom in i brynäsbåset. I en intervju med SHL.se tidigare i somras sa han att han vill fortsätta det arbete han påbörjade i vintras:

– Vi har försökt bygga vidare på det som vi förändrade i fjol med hårdare forechecking och aggressivare spel i egen zon. Det handlar nu mer om att utveckla detaljer i de förändringarna. Nu har vi haft tid att bygga upp saker i lugn och ro, vi har mer tid på oss helt enkelt.

Inför matchen mot Malmö Redhawks poängterar brynästränaren för Brynäs hemsida att det inte finns risk för underskattning:

– Vi har blivit påminda om det under försäsongen att man förlorar om man inte går in med hundra procent, säger han och syftar på de två försäsongsförlusterna laget har:

– Ja, Almtuna och Leksand. Det är två matcher vi har åkt på förlust, sen har vi vunnit resten. Men det är så tydligt, två matcher där vi inte riktigt är med.

Bra försäsonger

Något kvällens båda kombatanter kan stoltsera med är fina resultat på försäsongen. Brynäs slutade trea i SHL.se:s försäsongstabell och Malmö Redhawks blev sexa. Nu ska man förstås alltid ta försäsongsmatcher med en nypa salt, vissa lag har tävlingsmatcher i CHL, andra har spelat mer träningsmatcher, men det kan åtminstone ge en viss fingervisning. I Malmös fall blev det sex segrar på nio matcher, tre av dessa segrar kom mot SHL-motstånd: Växjö, HV71 och Djurgården.

För att vara ett lag som kommer från HockeyAllsvenskan har spelaromsättningen ändå varit förhållandevis liten, sex spelare har försvunnit och åtta har tillkommit. Värt att nämna är att samtliga topp fem spelare, sett till skyttliga och poängliga finns kvar i laget. Detta har nu också kryddats med nyförvärv som Kent McDonell, Oscar Alsenfelt och Andreas Thuresson.

Thuresson är alltså tillbaks där han var när Malmö Redhawks senast mötte Brynäs IF. Skåningen lämnade laget efter degraderingen våren 2007 och har sedan dess huvudsakligen huserat i nordamerika med mestadels spel i AHL, men även några NHL-matcher. Han kommer senast från en säsong i KHL.

– En toppspelare i SHL, en VM-spelare. Han vill framåt och är inte nöjd bara med att komma hem även om han ville hit, kommenterade Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård på klubbens hemsida när övergången var i hamn.

Fortsatt tuff defensiv

En nyckel till framgången på försäsongen för Malmö Redhawks har varit ett uppoffrande spel i egen zon, minimera skotten mot målet. En hel del likheter med det spel Thomas Berglund i brynäsbåset infört för sitt lag med andra ord. Frågan är vem som är ettrigast i offensiv zon, det kan bli en nyckel i den här matchen.

För Malmö Redhawks ser det bra ut i truppen och samtliga spelare uppges vara tillgängliga för premiären.

Brynäs tränare Thomas Berglund väljer att mörka sin trupp men bekräftar för klubbens hemsida att Sebastian Enterfeldt (långtidsskadad) och Sondre Olden fortfarande saknas i laget.