Rosén glänste när Växjö nollade Skellefteå - igen

19 april 2018 22:05
FINAL 2

Robert Rosén gjorde fyra poäng och Viktor Andrén höll återigen tätt. Växjö Lakers har kopplat greppet och utökat ledningen i SM-finalserien mot Skellefteå, efter klara 4-0 i Västerbotten på torsdagskvällen.

När den andra finalfighten mellan Skellefteå och Växjö gick av stapeln på torsdagskvällen, var det - precis som senast - de sistnämnda som dominerade stora delar av den inledande perioden. Trots att det var västerbottningarna som fick chansen i matchens första powerplay efter tre minuters spel, spräcktes inte lagets skottnolla först efter drygt halva den första akten. En annan nolla som så småningom skulle spräckas var målnollan - och det genom Växjö.

Robert Rosén stod för ett starkt förarbete när han vandrade in i offensiv zon och lade ut pucken till Elias Pettersson. Supertalangen hittade därefter med en öppnande passning ner till Daniel Rahimi vid blålinjen, som tog sig in och via stolpen kunde sätta 1-0 bakom Joni Ortio.

Nytt Skellefteå till andra

Likt i tisdags skulle Växjö kliva in i den första pausvilan med en tvåmålsledning. Elias Pettersson visade återigen upp ett vackert nummer när han klev in i slottet, väntade ut Ortio och hängde in 2-0-pucken högt bakom den finske målvakten.

– Vi vill komma ut bättre än så här. Vi blir hårt straffade när vi inte gör saker ordentligt. Vi vill skölja över dem mer, men nu är det tvärtom. Det är bara att ladda om. Det blir ibland att det smäller i baken men vi har varit med om det här förr, vi kommer att vända det här, sade Skellefteås Jonathan Pudas till C More i pausen.

Även om gästerna inledde bäst, åt sig Skellefteå in i matchen allt mer i den andra. Chanserna började sakta men säkert att skapas, men istället för att spräcka den allt mer långvariga nollan skulle bortalagets Viktor Andrén stå för en rad eleganta målvaktsingripanden. Bland annat bjöd burväktaren på en vass sidledsförflyttning efter att Jonathan Pudas delikat hittat fram till Jimmie Ericsson vid den bortre stolpen. Andrén hängde med hela vägen och styrde undan - och förblev tät även efter två spelade perioder.

Andrén höll tätt ånyo

I den tredje dröjde det bara 14 sekunder innan målmaskineriet återigen var satt i rullning. Robert Rosén tryckte 3-0 efter att ha blivit frispelad av Arvid Lundberg - vilket kom som en rejäl kalldusch för hemmalaget. Fyra minuter senare var det återigen dags - då styrde Rosén från nära håll in Eric Martinssons skott och noterades således för sin fjärde poäng.

I Viktor Fasths frånvaro har som bekant hans namne Andrén klivit in mellan stolparna i Växjö. Och för andra matchen i följd skulle målvakten hålla tätt och nolla sitt motstånd. Skellefteå fick aldrig till någon reducering hemma i Skellefteå Kraft Arena och Växjö kunde därmed utöka ledningen till 2-0 i matchserien.

– Vår kedja har haft ett bra stäm och spelat bra hockey - men det är klart att det är en otrolig utdelning att ha gjort sex poäng på två matcher, sade Robert Rosén till C More om sin poängskörd och fortsatte:

– Jag tycker att vi slarvar lite för mycket i andra. Viktor (Andrén) gör att vi kan hålla i vår ledning till den tredje. Det är först till fyra som gäller, men vi har såklart satt oss i en bra sits nu.