Näkyväs hattrick gav Luleå två poäng

1 november 2014 21:45

I en mycket känsloladdad match med inte mindre än fyra matchstraff avgjorde till slut hemmalagets tremålssytt Kristian Näkyvä (bilden) i straffläggningen. Det innebar att Luleå knep två poäng i den sista matchen före uppehållet, medan Färjestad fick nöja sig med en poäng hem i bagaget.

Returer var nyckelordet till målmässig framgång i den första perioden i Luleå. Gästerna Färjestad utnyttjade nämligen just sådana två gånger om och hade en målmässig ledning med 2-0 i paus. Joakim Nygård i en kontring och Per Åslund i powerplay var sist på pucken innan den passerade mållinjen bakom Daniel Larsson i hemmakassen.

Tre minuter in i mittenakten kom en för matchen viktig reducering i powerplay från hemmalagets Kristian Näkyvä till 1-2. Humöret sviktade därefter på flera håll och en boarding från Stephen Dixon på Anton Grundel resulterade i matchstraff. Fem minuters numerärt överläge för gästerna gav dock inget resultat och uddamålsledningen stod sig in i andra pausen.

Efter densamma var det Luleå för hela slanten och 17-6 i skott i tredje perioden speglar matchbilden. Kvitteringen lät dock vänta på sig till den 16:e minuten, då Näkyvä blev tvåmålsskytt efter ett skott som såg långt ifrån otagbart ut för annars mycket duktige Justin Pogge i gästernas kasse.

Den känslofyllda matchen gick därefter till förlängning och straffar, efter bland annat ytterligare tre matchstraff på vägen. Jan Sandström, Linus Persson och Kristian Näkyvä blev målskyttar på de sex ordinarie straffarna, vilket innebar att den sistnämndes fullträff blev matchvinnande. Därmed fullbordade han sitt hattrick.

– Det var en svår match, de började bra i första perioden med två mål och vi behövde kämpa oss i kapp. Vi trodde på oss själva och gjorde vårt bästa. Det här är resultatet av det arbetet, förklarade hjälten Näkyvä i C More efter matchen.

– Det var en bra lördagkväll, alla kämpade hårt och ville ta poängen. Det var väldigt svårt att göra mål, men det var en bra dag för hockeyn.