Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Färjestad
FBK

Matchboll Skellefteå – Färjestad måste vinna

25 mars 2018 10:00
kvartsfinal 4

När Skellefteå och Färjestad skrinnar in på isen i Skellefteå Kraft Arena för den fjärde kvartsfinalmatchen är det med hemmalaget i ledning med 3-0 i matcher. Förutsättningarna är därmed solklara – hemmavinst innebär att serien är avgjord, bortavinst vänder den tillbaka till Karlstad.


Förutsättningarna

Skellefteå ångar verkligen på i kvartsfinalen. På fredagskvällen kom lagets tredja raka seger och Färjestad har fortsatta problem med västerbottningarna som nu leder med 3-0 i matcher.

Joni Ortios storspel i Skellefteåkassen håller i sig, vilket säkerligen gör Färjestads annars så skickliga målgörare lite frustrerade. Laget som gjorde mest mål i SHL (174 stycken) har på tre matcher bara lyckats peta in två puckar bakom den finländske målvaktsfantomen.

Skellefteå däremot har visat upp en imponerande bredd och det är inte bara deras fruktade förstakedja som levererar. Målskyttet har delats upp mellan nio olika spelare så här långt (på totalt tolv mål).

Citat

– Nerven, känslan och vad grabbarna är villiga att offra för att få hem en seger sätter en prägel på matchen. Fruktansvärt skönt att se våra grabbar kriga så hårt som de gör, sa Bert Robertsson, Skellefteåtränaren, på presskonferensen efter fredagens match.

– Bara att gasa på där uppe, nu har vi inget att förlora. Vi har inte fått nån utdelning och har blivit stenhårt straffade bakåt. Spelmässigt är vi där, det är vår tur nu, vi vet vad vi kan. Om vi kan ta ledningen så är det de som får jaga lite och bli lite frustrerade, sa Färjestads Per Åslund till klubbens hemsida.

Läget i lagen

Skellefteå har spelat med exakt samma manskap i alla tre matcher hittills. Men nu kommer laget att få klara sig utan fixstjärnan Joakim Lindström i fem matcher (alltså resten av kvartsfinalserien) på grund av avstängning.

Sebastian Erixon och Niklas Fogström var tillbaka i Färjestad senast, men då saknades Linus Persson och Teodor Lennström. Sedan tidigare är Anton Grundel och Michael Lindqvist skadade.

Noterbart Skellefteå

  • Tm Söderlund har gjort mål i två raka matcher.
  • Jimmie Ericsson gjorde fem poäng på 17 matcher i SHL. Den rutinerade slutspelsexperten har på tre slutspelsmatcher gjort tre poäng (1+2).

Noterbart Färjestad

  • Värmlänningarna står nu inför en minst sagt tuff uppgift. Underläge 0-3 i matcher, ett underläge som inget lag mäktat med att vända någonsin i SM-slutspelet.
  • Joakim Nygård och Fabian Zetterlund är de spelare som lyckats göra mål på Skellefteå hittills. I SHL-spelet var det tio olika Färjestadsspelare som hittade rätt.

Kom ihåg:

  • Säkra din plats i arenan, köp din biljett här.
  • Diskutera matchen i sociala medier under hashtagen #SKEFBK.