Hemma
Leksand
LIF
Borta
Mora
MIK

Jakten på SHL - Leksand öppnar hemma mot Mora

22 mars 2017 13:00
Direktkval SHL

En kamp mellan två lag från Dalarna - men bara ett kan säkra spel i SHL till nästa säsong. Leksand ställs i Direktkvalet mot Mora, två rivaler som ikväll inleder duellen med match i Tegera Arena.


Match: 22/3 19.15 Leksand-Mora, Tegera Arena

Sändning: TV 12, C More Live 2, cmore.se

Det har varit klart i närmare två veckor nu; Leksand drabbar samman med Mora i Direktkvalet till SHL. Förra vårens succélag slutade den här säsongen sist i SHL, samtidigt som Mora tog hem HockeyAllsvenskan.

För Moras del betydde det finalmöte med Karlskoga, en fight som laget vann på knockout. Via tre raka segrar sänktes värmlänningarna med besked och Mora hade en överlägsen målskillnad på 14-5. Avancemanget har följts av en längre viloperiod.

– Vi har haft ett långt uppehåll, det har varit bra och gjort det möjligt att göra oss redo. Killarna har fått information om Leksand och om vad vi vill göra och hur vi vill spela. När pucken släpps kommer de förhoppningsvis ihåg vad planen är, förklarar tränaren Jeremy Colliton för Moras hemsida.

HockeyAllsvenskans starkaste lag är nu framme vid det stora målet. En plats i SHL är bara fyra vinster bort, men då krävs seger över ärkerivalen Leksand. Slaget om Dalarna är extremt hypeat och Colliton försöker att hålla sina spelare till huvuduppgiften.

– Det viktigaste är att vi gör vad vi har lyckats med tidigare, det får inte ändras. Jag tror också att det passar den här serien bra. Det som gett oss framgång under säsongen kommer att fungera här med.

I Leksandslägret kommer man från en tyngre resa än den Mora gjort. De blåvita från Siljans södra strand har haft det jobbigt i SHL, men nu ska säsongen räddas upp via ett framgångsrikt kvalspel. Till sin hjälp finns assisterande tränaren Örjan Lindmark, som förra säsongen fanns med i Moras ledarstab.

– Vi har jobbat med den totala defensiven, där inte bara backarna ingår. Hela laget ska jobba för att våra målvakter ska ha en så bekväm arbetssituation som möjligt. Efter sista matchen har vi också jobbat i gymmet med att få upp snabbheten i benen på samtliga spelare, berättar Lindmark för Leksands hemsida.

– Jag har en bra känsla. Skönt att det sparkar igång, det har varit många dagars väntan sedan förra matchen. Det ska bli riktigt kul att få uppleva det här.

Läget i lagen:

Leksand har inte delgett någon information om ändringar i sin matchtrupp. Mora har inte delgett någon information om ändringar i sin matchtrupp.

Notera att:

  • Senast rivalerna ställdes mot varandra var i slutspelsserien förra våren, då Leksand vann med 6-0 och passerade Mora.
  • Moras poängbästa spelare för säsongen är Mathias Bromé som stått för 49 poäng på 54 matcher.
  • Hos Leksand stod Eric Castonguay för mest poäng i SHL - 22 till antalet.