Hemma
HV71
HV71
Borta
Linköping
LHC

Rivalkampen kan börja - HV71 vill bryta hemmamönstret

12 mars 2018 11:30
Åttondelsfinal 1

Bortaplan har varit klart bäst så här långt mellan HV71 och Linköping. När antagonisterna nu inleder sin åttondelsfinal är det läge för de regerande mästarna att visa styrka i Kinnarps Arena.


Formkollen

Det var ett enormt drama som utspelade sig under lördagens avslutande matchdag - ett drama som slutade olyckligt för HV71. I Löfbergs Arena tvingades laget först se sitt avgörande i förlängningen bli icke godkänt, innan Dick Axelsson frälste hemmapubliken från straffpunkten. Färjestad segrade via 4-3 och tog den bonuspoäng som annars hade gett HV71 sjundeplatsen. Nu slutade laget åtta och det betyder åttondelsfinal mot Linköping med hemmaplansfördel. Formmässigt står sig mästarna från Jönköping relativt starkt, med tre vinster på sina fem senaste matcher.

– Vi har avslutat säsongen ganska starkt ändå. Vi har hållit en högre nivå i den sista delen, det tar vi med oss in, förklarar Martin Thörnberg för HVTV.

Om formen pekat uppåt för HV71 har den gjort det totalt motsatta i Linköping. Östgötarna har gått genom vårkanten med en enorm kräftgång, med nio förluster på sina elva avslutande ligamatcher. Flera av nederlagen har svidit rejält, däribland 5-6 hemma i Saab Arena mot just kvartsfinalmotståndet HV71. Just bortavinster har varit melodin mellan de båda E4-rivalerna i samtliga fyra möten över säsongen. Tre poäng skiljde duon åt i SHL-tabellen, med Linköping som nia.

– Klart att det är en tuff motståndare, det är de regerande mästarna och de har ett bra lag. Det har varit tighta matcher mot dem. Men jäkligt roligt. Det brukar vara bra fart på läktarna, bra inramning och bra hockeyamatcher, säger kaptenen Niklas Persson till klubbens hemsida.

Läget i lagen

Backduon med Topi Jaakola och Kristofer Berglund har saknats en längre tid hos HV71. Även Dylan Reese och Alexander Ytterell har varit frånvarande, däremot var Erik Andersson tillbaka i lördagens matchtrupp.

Linköping ställde i SHL-avslutningen upp utan Eddie Larsson, det för andra matchen i följd. Dessutom var Nick Sörensen och Almen Bibic nya avbräck - två spelare som normalt sett matchas hårt av tränare Dan Tangnes.

Noterbart HV71

– Lawrence Pilut slog sig in topp av HV71:s interna poängliga. De 38 poängen räckte även till en förstaplats bland ligans samtliga backar.

– En spelare som brukar trivas när det gäller som mest är Mattias Tedenby. HV:s trollkarl har en förmåga att bjuda på det oväntade.

Noterbart Linköping

– Med tolv mål och 23 assist landade Derek Roy på 35 poäng. Profilvärvningens notering var det bästa av en Linköpingsspelare i SHL.

– Det kommande slutspelet blir en sista show i Linköpingströjan för två riktiga klubbikoner. Både lagkapten Niklas Persson och Tony Mårtensson har meddelat att de lämnar efter säsongen.

Kom ihåg

– Säkra din plats i arenan, köp din biljett här.

– Diskutera matchen i sociala medier under hashtagen #HV71LHC.