DAGS FÖR SHL-HOCKEY I ÖRNSKÖLDSVIK IGEN: "MÅNGA HAR LÄNGTAT"
Publicerad: 2023-09-20
Intervju
När MoDo åkte ur SHL var Oscar Pettersson på plats och han grät när han gick från arenan. I morgon spelas det återigen SHL-hockey i Örnsköldsvik – och då är Pettersson med på isen. ”Det är få förunnat att få vara med om det här”, säger MoDo-forwarden i en intervju om beskedet som nästan gjorde att han slutade med ishockey, vem hans MoDo-förebild var som barn var samt tankarna inför hemmapremiären mot LHC.

I morgon klockan 19:00 spelas det SHL-hockey i Örnsköldsvik och Hägglunds Arena. Cirka sju och ett halvt år har gått sedan det senast hände.

– Väldigt roligt ska det bli. Hela stan har väntat på det här i över sju år. Otroligt spännande och inspirerande, säger Oscar Pettersson, 24.

Att det gått så lång tid sedan klubben senast var i SHL märks också på hockeyintresset.

– Det såg man bara dagarna efter att gå upp och firade. Det var väl 10 000 personer på lilla torget i Ö-vik. Man ser hur mycket klubben betyder för stan. Nu när vi är uppe igen har intresset inte blivit mindre direkt. Örnsköldsvik har alltid varit en hockeystad och kommer nog alltid vara det, säger han.

Fick inte plats i MoDos hockeygymnasium

Han är uppvuxen i Örnsköldsvik och har Svedjeholmens IF som moderklubb, men så ofta han fick chansen gick han på MoDos matcher.

– Jag var på plats på nästan varje match.

Stod du i klacken?
– Jag gick oftast med farfar och pappa. Ofta plankade jag faktiskt in och satt mellan dem. Sedan när jag började i MoDo och man var under 15 år fick man biljetter till matcherna. Så det har varit många roliga år, och ett väldigt tråkigt ögonblick.

Vad hade du för förebilder när du växte upp?
– I Modo var det Justin Morrison. Men jag gillade även T.J. Oshie och ”Foppa” förstås, men tyckte alla andra var bra också.

Vad var det du gillade med Morrison?
– Han var rightare, han var stor och han gick i trafiken. Lite samma spelstil som mig, även om jag inte är lika stor. Men han var orädd och vågade ta sig in där brann.

Pettersson gick från Örnsköldsvik HF till MoDo Hockey för att spela i deras U16-lag 2014. Det blev dock bara en säsong, för till säsongen därpå fick Pettersson beskedet att han inte tog plats i MoDos hockeygymnasium.

– MoDo hade skrivit ut på sin hemsida vilka spelare som hade kommit in och jag stod inte med där.

Ett besked som tog honom väldigt hårt.

– Jag kom ihåg att jag ville sluta och jag grinade när jag gick hem. För jag tror att jag hade spelat en match och efter det läste jag att jag inte hade kommit in. Det tog hårt. Jag var nära att sluta med ishockeyn, men jag tänkte att man kanske kan gå bakvägen. Så jag gav det en chans och det är jag glad för i dag.

Snackade du med dina föräldrar eller kom du själv till insikt med att du ville fortsätta?
– Både och skulle jag säga. Mina föräldrar sa att jag fick göra som jag själv kände. Vi fortsatte att prata om det och jag kände mer och mer att jag ville ge det en chans.

Såg matchen när MoDo åkte ur SHL

Han gick därefter tillbaka till Örnsköldsviks HF, men efter att ha gjort 51 poäng (25+26) på 31 matcher i J18-laget frågade MoDo om han ville komma tillbaka. I MoDo har han blivit kvar sedan dess, bortsett från två säsonger i Västervik 2019-2021. Förra säsongen var Pettersson assisterande lagkapten när klubben i hans hjärta tog sig upp till svensk hockeys finrum igen.

– Det ska bli sjukt kul att spela SHL-hockey här hemma. En klyscha, men det är bara att gå ut och njuta. Nu inför säsongen har jag ändå tänkt att det är få förunnat att få vara med om det här, i och med att jag är från stan och har följt MoDo sedan jag var liten, säger Pettersson.

PÄR OLERT/BILDBYRÅN

Oscar Pettersson efter MoDos avancemang förra säsongen.

Senast MoDo spelade en grundseriematch i högstaligan var den 8 mars 2016, hemma mot Örebro. MoDo förlorade med 1-3 och därefter väntade kvalspel för Örnsköldsvikslaget. Ett kval där de ställdes mot Leksand. MoDo hade 3-2 i matcher, men Leksand vann match sex och fick fram en helt avgörande match i Örnsköldsvik. Den spelades i det som då hette Fjällräven Center och en av de 7 350 personerna som var på plats och såg matchen, som Leksand vann efter övertid, var Oscar Pettersson.

– Jag kommer ihåg att gick hem från hallen och grinade. Det skulle inte kunna hända. I hela matchserien mot Leksand var vi väl fem gånger bättre. Vi fick inte in pucken, det studsade ut och allt möjligt. Det var stolpe ut hela den matchserien. Tyvärr slutade det olyckligt, säger han.

"Bara ut och njuta"

Men efter sju säsonger i HockeyAllsvenskan är MoDo tillbaka i svensk hockeys finrum och i hemmapremiären gästas nykomlingen av Linköping HC.

– Linköping har börjat bra så det gäller för oss att bita i och köra hela matchen. Vi svarade upp bra mot Skellefteå (förlust efter straffar) och vi har bra möjligheter att göra en till bra match, säger Oscar Pettersson.

Finns det någon risk för övertändning?
– Det har jag haft problem med tidigare, men jag har försökt att lugna ner mig lite. Jag tror inte att det blir så mycket anspänning. Vi ska bara gå ut och njuta, och alla som är på plats känner nog likadant. Äntligen är det hemmapremiär i Ö-vik. Många har längtat efter det här, inte bara vi spelare.

TORSDAGENS MATCHER

Skellefteå AIK-Timrå IK
MoDo Hockey-Linköping HC
Leksands IF-Rögle BK
HV71-Färjestad BK
IK Oskarshamn-Växjö Lakers
Malmö Redhawks-Frölunda HC
Luleå Hockey-Örebro Hockey

Här finns ett längre dokument att läsa om Direktkvalet mellan Leksand och MoDo 2016, ur Leksands och Jon Knuts synvikel.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners