Corsi - ett betydande mått för framgång
Publicerad: 2018-11-21
Statistik
Det lag som haft bäst Corsi i SHL har vunnit SM-guld. Så har det sett ut de senaste tre åren. Vi går här igenom vad Corsi är för något, hur det ser ut för SHL-lagen så här långt och vilka som skulle behöva förbättra sina siffror.

Ishockey är en fascinerande sport där data kan samlas in på en mängd olika saker som händer på isen. Traditionellt sett har mycket av statistiksnacket handlat om konkreta saker som mål, poäng, tacklingar, tekningar och så vidare.

På senare år har fler begrepp smugit sig in och fått mycket uppmärksamhet. Ett av dem är Corsi. På spelarnivå betyder det andelen skottförsök framåt kontra skottförsök bakåt när spelaren är på isen. På lagnivå innebär det andelen skottförsök framåt kontra skottförsök bakåt för laget totalt.

För Corsi räknas alltså alla skottförsök, oavsett vad som sedan händer med själva skottet, om det blir blockerat, går utanför eller på mål.

Det finns ett annat begrepp som bara räknar andelen oblockerade skottförsök som heter Fenwick, men i den här artikeln nöjer vi oss med att fokusera på Corsi.

Hur räknas corsi fram?

Corsi är en uträkning på hur stor procent av den totala mängden skottförsök ett lag har i spel fem mot fem, eller på spelarnivå; hur många skottförsök ett lag har när spelaren är inne på isen i spel fem mot fem.

Om det exempelvis under matchens gång blir 100 skottförsök i spel fem mot fem (skott, skott utanför mål, skott som täcks) och Lag A avlossar 60 av dem, ger det Lag A en Corsi på 60 procent i den matchen.

{!B}

Det finns dessutom en hel del andra Corsibegrepp som mäter olika aspekter inom samma område, exempelvis "Close Corsi" som mäter Corsi när ställningen i matchen är inom ett måls skillnad i period ett och två eller lika i tredje perioden. Här belyser vi corsi i dess grundform, men om du är nyfiken finns "Close Corsi" att utforska på statistiksidorna.

Vi fokuserar även endast på att belysa Corsi på lagnivå i den här artikeln.

Hur viktigt är Corsi?

På lagnivå blir det väldigt tydligt att en hög Corsiprocent ökar chanserna att vara framgångsrika i SHL. Det finns i SHL:s officiella statistik data för Corsi från säsongen 2015/2016 och under de tre säsongerna som spelats sedan dess har topp tre i Corsi även hamnat topp tre i tabellen, med ett undantag för HV71 förra säsongen som slutade åtta. Samtliga tre gånger har det lag med bäst Corsi i SHL också vunnit SM-guld.

{!F}

Hur ser det ut nu då?

{!C}

Säsongen 2018/2019 går så här långt lite mot strömmen när det gäller Corsi och hur det sett ut de senaste åren. Inga av de fem översta lagen i tabellen hamnar topp fem när det gäller Corsi.

{!G}

Det finns tvärtom längre ner i SHL-tabellen lag som har riktigt bra Corsi men som inte fått utdelning för den än. HV71, som har bäst Corsi av alla, återfinns först på elfte plats och Växjö som har näst bäst hittar vi på plats sju.

Luleå leder SHL-tabellen, men kommer först på elfte plats när det handlar om Corsi. Även tvåan Frölunda och trean Malmö kommer tämligen långt ner i den listan.

{!A}

{!D}

Sju lag ökar sin Corsi jämfört med hur det såg ut under samma period förra säsongen. Störst ökning gör HV71 och Rögle med över fem procent. Störst ras gör Frölunda med mer än sju procent. Även Linköping har betydligt lägre Corsi den här säsongen och minskar med 5,57 procent.

Kommer det att ändras?

Självklart kan det ändra sig under resterande del av säsongen. Men ser vi till förra säsongen blev det inte speciellt stora skiften med vilken Corsiposition lagen hade vid den här tidpunkten (nov 2017) jämfört med säsongsslutet (mars 2018). Det skiljer nästan uteslutande endast en eller två placeringar.

{!E}

Hur kan detta analyseras?

Enkelt uttryckt skulle Luleå och de andra topplagen behöva förbättra sin Corsi för att fortsätta blanda sig i toppstriden i SHL, annars löper de risk att dala i tabellen. Lag som HV71, Växjö och Örebro öser på med bra Corsi, men har inte fått den utdelning de hoppats på hittills.

Ska HV71 bara fortsätta i samma stil? Sett enbart till Corsi - ja, då kommer de till slut att hamna högt upp i tabellen. Ett lags framgång beror såklart på så mycket mer än Corsi, men om vi nöjer oss med att enbart titta på detta statistikmått säger oss historiken att så är fallet. Å andra sidan noterade HV71 högt Corsi förra säsongen också, men hamnade då först på åttonde plats i tabellen.

Historik är en sak, hur det kommer att bli framåt är en annan. Mycket kan såklart hända fram till dess att vi summerar SHL-säsongen den 14 mars 2019, men nu vet vi hur det har utvecklat sig förr och vilken betydelse det kan ha att prestera bra gällande Corsi.

Det ska bli riktigt intressant att följa upp detta senare under säsongen och sedan summera listan efter 52 matcher.

Klicka här om du själv vill utforska statistiken.

Martin Bergh
SHL:s huvudpartners