Mattias Norlinder: "Har alltid gillat att titta på Frölunda"

19 maj 2020 10:00
Välkommen till SHL

Han har vunnit tv-pucken, J18-guld och J20-guld. Nu är Mattias Norlinder, 20, på jakt efter ännu en titel – i Frölunda. ”Det är många spelare som har fått en bra utveckling i Frölunda”, säger den talangfulle backen.


I mitten av mars gick flyttlasset söderut för Mattias Norlinder. Kramforssonen lämnade Västernorrland för Göteborg och så här långt trivs han bra i sin nya hemstad.

– Det har varit jättebra. Första veckan var det hur bra väder som helst. Då tänkte jag: ”Har jag kommit till Spanien?”, säger han och skrattar.

– Det var en jäkla skillnad på värmen i Övik och Göteborg. Men andra veckan blev det varit lite sämre väder, konstaterar han.

Spelade center som ung

När undertecknad beskriver tanken med artikelserien ”Välkommen till SHL”, där vi pratar med spelare som står inför sin första säsong i ligan frågar Norlinder:

– Ni vill kolla om vi är nervösa?

Är du nervös?

– Det är lugnt än.

Tror du att du kommer att bli det?

– Jag vet inte. Det är väl alltid pirrigt att gå ut till första matchen och det ska det väl vara också. Men det ska bli riktigt roligt, säger han.

Norlinder är uppväxt i Kramfors och förutom hockey höll han även på med fotboll, men hockey har hela tiden varit förstavalet. Till en början var han center, men fick sedermera ta klivet ner som back.

– Jag tror det när jag var runt tolv år som tränarna sa att jag skulle vara back, säger Norlinder.

Hur reagerade du på det?

– Jag kommer inte ihåg. Jag varierade lite mellan back och center ett tag, beroende på vilken årskull jag spelade med. Jag tänkte nog inte så mycket på det. Jag gick bara ut spelade och var nöjd med det. Oavsett position var jag nog lite överallt på planen, säger han och skrattar.

Tror du har någon nytta av att ha spelat center?

- Ja det tror. Jag hoppas det. Spelet med puck kanske, säger han.

Vann guldgallret

Som 17-åring bytte han klubb till Modo. Han debuterade i a-laget 2018/19 och den gångna säsongen noterades Norlinder, som tog plats i det svenska JVM-laget i vintras, för 18 poäng (7+11) på 34 allsvenska matcher. För sin fina säsong belönades han med Guldgallret, som går till allsvenskans bästa junior.

– Jättehäftigt. Det är bara att kolla vilka spelare som har fått priset tidigare. Det är skitkul och det är något jag alltid kommer att bära med mig. Det är något jag kommer att kunna blicka tillbaka på och känna mig stolt över, säger Norlinder.

Guldgallret är långt ifrån det enda pris Norlinder har vunnit. Även om han bara är 20 år har han redan tre SM-medaljer på meritlistan. Ett guld (2017) och ett silver (2018) med Modos J18-lag samt ett guld med J20-laget från säsongen 2018/19. Lägg därtill att Norlinder även var med och vann TV-pucken med Ångermanland 2016.

– Det har varit skitbra där uppe. Vi ha haft vinnande lag med både 99:orna och 00:orna. Det har absolut hjälpt en del i utvecklingen, säger Norlinder.

"Alltid gillat att titta på Frölunda"

Till kommande säsong har det alltså blivit dags för Norlinder att dra på sig Frölundatröjan och han berättar att valet att flytta till Göteborgklubben inte var särskilt svårt.

– Jag har alltid gillat att titta på Frölunda, ända sedan jag var liten. Jag har alltid gillat Modo, men efter det har det varit Frölunda. Jag har följt dem lite vid sidan av Modo.

Vad var det du gillade med Frölunda?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har bara vetat att det är en bra klubb. Det är många spelare som har fått en bra utveckling här. Det har också funnits med i klubbvalet, säger han.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

 – Jag har inte riktigt satt upp någon målsättning än. Utan nu försöker jag bara landa här nere och komma in i gruppen. Det har jag gjort bra hittills. Jag inte hunnit fundera på säsongen. Den senaste tog slut så fort. Men såklart att jag vill utvecklas individuellt och sedan är givetvis SM-guld för laget en målsättning, säger 20-åringen, som är draftad av Montreal Canadiens.

Vill börja spela golf

Det är mycket nytt just nu i livet för Mattias Norlinder, men han nöjer sig inte med att ha flyttat till en ny stad och spela för en ny klubb. Han planerar även att skaffa ett nytt intresse.

– Jag funderar på att börja med golf. Jag är lite sugen på det, säger han.

Vad är det som lockar med golf?

– Dels är det många i laget som spelar och dels att hitta på något annat. Inte vara inne i hockeybubblan hela tiden. Jag ska försöka fixa det. Jag var sugen redan i fjol, men då blev jag skadad.

Vad tror du om dina golffärdigheter?

– Åh, herregud. Bollarna kommer att flyga hur som helst nu i början tror jag. Jag har ingen styrka. Puttandet kanske jag kommer att vara bra på. För jag är helt okej på minigolf, säger Frölundas backvärvning.