"Jag säger inte att hockeyn saknar personlighet, men..."

1 september 2021 13:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Leksands målvakt Kasimir Kaskisuo.


Han är född i Vantaa utanför Helsingfors och spelade sin ungdomshockey för Jokerit. Men till hösten 2013 gick flyttlasset till Nordamerika för Kasimir Kaskisuo. Där blev det en säsong i NAHL med Minnesota Wilderness innan två år med University of Minnesota (NCAA) följde. Mellan 2016-2020 tillhörde han Toronto Maple Leafs organisation, där det blev 95 AHL-matcher och en NHL-match. Förra säsongen tillhörde han Nashville Predators, där han noterades för ett framträdande.

Det innebär att Leksands träningsmatch mot Djurgården den 13 augusti var finländarens första start på 543 dagar, något han själv uppärksammade på sitt Instagram-konto.

– Jag är glad över att spela igen. Inte bara träna. Spela, säger han med eftertryck när SHL.se ringer upp. Nu ser jag fram emot CHL-starten.

27-åringen, han blir 28 i oktober, berättar att hans mål var och fortfarande är att spela i NHL en dag.

– Men när jag såg åt vilket håll AHL var på väg, blev det logiskt att flytta till Europa för att nå nästa nivå i min utveckling. Om jag ska vara där jag vill vara om tre till fem år var det här det rätta steget. Sedan handlade allt om att hitta rätt liga och rätt lag, säger han och fortsätter:

– SHL var med från början. Det är en liga full av skickliga spelare och livsstilen i Sverige är väldigt bra. Leksand var väldigt intresserade och när jag snackade med målvaktstränaren, Alex Millner och resten av personalen lät det som en perfekt lösning. Och helt ärligt, under de första veckorna har det varit exakt det också.

Hur stor del spelade målvaktstränare Millner in i ditt klubbval?

– Stor del. Det är inte alltid man har chansen att ha det som en av grunderna till ett klubbval. Ofta kommer siffror och pris först, säger han med en tydlig hänvisning till NHL's lönetak och den nordamerikanska strukturen.

Och Kaskisuo gjorde sin research innan han skrev på för dalalaget.

– Jag pratade med Janne Juvonen, som spelade i Leksand tidigare. Han sa att han ville ta Millner med sig när han lämnade klubben. Och det säger mycket. Han gick från att kämpa i ligan till att bli en av SHL's bästa målvakter här, säger han vördnadsfullt. Jag och Alex har varit på samma våglängd från dag ett.

Från metropoler som Toronto, Chicago och Nashville är han nu i småstaden Leksand. En välkommen förändring, om man ska tro Kasimir Kaskisuo:

– Ja! Det är bara att parkera på torget och sedan kan man gå var som helst. Det är härligt. Allt är nära och det är ingen trafik att tala om, säger han och fortsätter:

– Men jag är här för att spela hockey och så länge jag kan komma till ishallen är allt bra. Jag håller mig mycket hemmavid ändå.

Han har flyttat hit med sin fru och dotter och flikar in att "Det är bara ett barn, det är nog att göra ändå" när det kommer på tal.

Åter till hockeyn. Alla kanske inte känner till Kasimir Kaskisuo och det föder en fråga:

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?

– Jag brukar säga att när det ser ut att gå lätt för mig har jag en bra match. Jag förlitar mig på mitt positionsspel och min förmåga att läsa spelet. Jag är lugn och kontrollerad men kan explodera när det behövs. Under de senaste åren har jag blivit bättre på att lita på mina instinkter.

Finländska målvakter har det funnits gott om i SHL och i Nordamerika finns det en och annan som gjort avtryck. Det många har gemensamt är klubbtekniken.

– Jag brukade vara riktigt dålig med klubban. Till och med i college behövde jag såga klubban kortare så jag kunde kontrollera pucken bättre.

Har du gjort mål någon gång?

– Haha, nej! Men jag har sett hur Pekka Rinne tränat. Jag kommer att ta chansen när jag får den. Men jag har fått ett par assist genom åren.

Blev Youtuber förra hösten

Samtalet skiftar fokus och vi rör oss bort från isen. Under slutspelsbubblan i NHL hösten 2020 började nämligen Kaskisuo att vlogga på YouTube. Det tog skruv och idag har han ungefär 33 000 prenumeranter.

– Jag var tredjemålvakt i Toronto så det påverkade inte mitt spel, med tanke på att jag inte spelade, haha! Jag såg att några killar i NBA gjorde det och jag insåg att det troligen var en chans man bara får en gång i livet med en slutspelsbubbla av det här slaget, även om det bara kanske skulle vara för mig själv att se tillbaka på, säger han och fortsätter:

– Fansen verkade gilla det. Jag säger inte att hockeyn saknar personlighet, men det behövs mer av det. Jag hoppas att jag kan ändra på det lite. Jag drar mitt strå till stacken.

Och sedan han blev klar för Leksand har det dykt upp allt fler svenskar i kommentarerna:

– Förra året var det Nashville, nu är det Leksand. Och stödet har varit fantastiskt. Det har varit supportrar från andra lag, som Frölunda och Färjestad, som skriver och ger sitt stöd. Sedan är det något för oss i familjen att se tillbaka på om tio år. Då kan vi se hur vår tvååriga dotter var, var vi bodde och hur vi levde.

Kasimir Kaskisuo har skrivit på för två år med Leksand. Hans första SHL-match blir, av allt att döma, hemma mot Malmö Redhawks den 11 september.