HOCKEYGALAN 2023 - NOMINERADE TILL ÅRETS MÅLVAKT
Publicerad: 2023-04-04
Hockeygalan 2023
Vid Hockeygalan den 2 maj kommer de främsta individuella prestationerna att lyftas fram och prisas. Här hittar du juryns fem nominerade till Årets målvakt.

Juryn

De nominerade utses av en jury bestående av SHL:s alla huvudtränare och lagkaptener samt av lika många noga utvalda ishockeyprofiler och journalister från såväl riks- som lokalmedia. Rösterna baseras på spelarnas prestationer i grundserien.

Följande fem spelare har fått flest röster av juryn och presenteras utan inbördes ordning.

Mantas Armalis, Leksands IF

Även om Leksand som lag var lite upp och ner under grundserien var Mantas Armalis målvaktsspel stabilt hela säsongen. Han stod tredje flest matcher i ligan (41), hade delat flest vinster (24) och även när det kommer till insläppta mål per match samt räddningsprocent var han topp fyra bland ligans målvakter.

41 spelade matcher
24 vinster
4 nollor
92,07 i räddningsprocent

Emil Larmi, Växjö Lakers

Inför säsongen nämndes Växjös målvaktsspel ofta som ett frågetecken, men det dröjde inte länge innan Emil Larmi rätade ut det till ett utropstecken. Han vann 21 av 31 matcher. Dessutom slutade han etta i ligan både när det kommer till räddningsprocent (93,35), hållna nollor (8) samt insläppta mål per match (1.62).

31 spelade matcher
21 vinster
8 nollor
93,35 i räddningsprocent

Linus Söderström, Skellefteå AIK

Linus Söderström återvände till Sverige inför den här säsongen – och vilken återkomst det har blivit för 26-åringen. Han har fått mycket förtroende i och med att Gustaf Lindvall skadat sig, och Söderström har i allra högsta grad bidragit till Skellefteås andraplats. Bara Emil Larmi hade bättre räddningsprocent, GAA och fler nollor än Söderström.

30 spelade matcher
22 vinster
6 nollor
92,94 i räddningsprocent

Tim Juel, IK Oskarshamn

Ju längre säsongen led desto större förtroende fick Tim Juel, och han visade att han förtjänade det förtroendet. Efter nyår stod Juel 20 grundseriematcher och av dessa vann Oskarshamn 13. Med 92,14 hade hade tredje bäst räddningsprocent sett till hela säsongen.

32 spelade matcher
18 vinster
2 nollor
92,14 i räddningsprocent

Jacob Johansson, Timrå IK

Jacob Johansson har vuxit ut till en väldigt bra SHL-målvakt. Faktum är att ingen målvakt i ligan har spelat så många matcher som Jacob Johansson. Han stod i 47 av 52 matcher – och han gjorde det allt som oftast väldigt bra. Den 29-årige målvakten noterades för 24 vinster, flest i ligan tillsammans med Leksands Mantas Armalis.

47 spelade matcher
24 vinster
4 nollor
91,15 i räddningsprocent

Johannes Hägglund