Johan Pehrson och Paulina Brandberg deltog i SHL Pride Week i Örebro
Publicerad: 2024-02-14
SHL Pride Week
SHL Pride Week är ett gemensamt initiativ där Svenska Hockeyligan och de 14 hockeyklubbarna arbetar för en mer inkluderande idrott. Under tisdagskvällen deltog arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i evenemanget i samband med matchen mellan Örebro och MoDo.

Idrotten engagerar miljontals människor i Sverige genom såväl fysisk rörelse som samhörighet, gemenskap och arbetstillfällen. Hur ser du som jämställdhetsminister på idrottens roll i samhället?

– Idrotten spelar en oerhört viktig roll i samhället. Det är en folkrörelse som engagerar många och är enormt betydelsefull för såväl gemenskapen som folkhälsan. För mig som liberal jämställdhetsminister är det viktigt att idrotten är öppen för alla, oavsett ålder, könsidentitet, könsuttryck, sexuell läggning, trosuppfattning, funktionsnedsättning eller social, etnisk och kulturell bakgrund, säger Paulina Brandberg.

Ni har tagit del av SHL:s Hbtqi- och inkluderings-arbete, vad är dina reflektioner?

– Det var oerhört givande att idag ta del av SHL:s Hbtqi- och inkluderingsarbete. SHL har en viktig roll i att främja inkludering såväl bland fans som spelare. Jag gläds åt SHL:s hängivenhet till att påverka samhället i en god riktning och bygga upp miljöer där alla får vara sig själva. Idrottsrörelsen är en viktig arena för samhälleligt påverkansarbete. Jag välkomnar därför särskilda insatser från idrottsrörelsen för att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Att SHL har ett stort fokus på hbtqi och inkludering är viktigt på riktigt, säger Brandberg och fortsätter:

– Som liberal jämställdhetsminister är jag inte nöjd förrän varenda unge i vårt land känner sig välkommen i alla sammanhang. Just därför är det så viktigt arbetet fortsätter.

SHL har ett nätverk av 12.000 företag, 2.5 miljoner besökare i arenorna runt om i Sverige, över 5 miljoner människor på digitala plattformar, samt en omfattande mediebevakning. Vi frågade Johan Persson om vilken roll han ser att SHL kan spela framåt i tiden, dels inom idrotten, dels i samhället i stort? 

– SHL har med sitt stora inflytande tagit på sig ledartröjan och visar att alla unga, oavsett kön eller sexuell läggning, har en given plats i hockeyrinken. Det tycker vi Liberaler är fantastiskt. Unkna fördomar finns överallt i samhället, men i omklädningsrummen har de länge fått stå oemotsagda.

– Att få vara en i laget är en svårslagen känsla – som faktiskt är livsviktig. SHLs verksamhet är en viktig stöttepelare mot ensamhet, mobbning och psykisk ohälsa bland unga, säger Johan Persson.

2024-02-14
Intervju Johan Pehrson och Paulina Brandberg

SHL
SHL:s huvudpartners